FORD TRANSIT – market battle of small giants? (RENAULT MASTER)

FORD TRANSIT, FURGON, 2.0 TDCi, 170PS (125kW)

“In kateri misl’š, da je boljši?”

Pojma nimam, si rečem. Renault Master je že pri hiši. Dejstvo je pa, da je potrebno močno premislit pri teh zadevah. Vsaj pri naši “hiši”. Zakaj? Ker me že precej let muči ena zadeva in sicer, zakaj za vraga tako težko v kategoriji lahkih gospodarskih vozil razmišljati “ergonomsko” in “varno”.
🤔 🤨 😐

” A boš reku, da kombiji niso varni?”

So. Definitvno so in danes tudi bolje kot 10 let nazaj. Si je pa treba priznati, da je ta kategorija vozil vedno zadnja, kar se tiče asistenčnih sistemov, udobja, ergonomije in varnosti. Dejstvo je namreč, da lahko danes še vedno preštejemo na prste rok, koliko proizvajalcev omogoča različne asistenčne sisteme in katere (govorim omogoča, ker serijska vgradnja že pri osnovnih modelih… je več ali manj za enkrat še utopija). In če razmišljamo, koliko je kombijev na cestah in da veliko šoferjev presedi za volanom ogromno ur in bi zaradi tega se včasih vprašal, če ne bi bilo smiselno uvesti tahografe tudi v kombijih, se vprašaš, kdo razmišlja, ko se te zadeve projektirajo, oblikujejo in kdo prenaša informacije od uporabnikov do proizvajalcev.
🤔 🤨 😐

FORD TRANSIT, FURGON, 170 PS (125 kW)

Kompliciram? Mislim, da ne! Poglejmo samo avtomobilski razred. Znanec bi rekel…”ni da ni vgrajenih stvari, takšnih in drugačnih”! Pa kar naprej poslušamo, da so avtomobili v povprečju v uporabi uro do dve na dan. Kaj pa kombiji? No, to so pa gospodarska vozila. In ko se naši fantje vračajo s celodnevnih montaž, utrujeni, domov…a ne bi bilo smotrno, da ima kombi že tudi vgrajen sistem proti naletu, aktivni tempomat, vse možne zračne blazine, opozorilnik za počitek ipd?

Da seveda ne govorimo o izkoristkih tovornih prostorov. Tukaj je potreben tehten premislek, ker je velikokrat pomembna največja dovoljena masa oz. nosilnost. Pomembne so dimenzije prostora, kje so štrline, ki nam onemogočajo “normalno” nalaganje” in nenazadnje, koliko je pritrdilnih mest za tovor. Ja. zelo pomembna dejstva oz. informacije. Ne svetujem vam nenadno zaviranje (ki ga je dobro izkusiti na tečaju varne vožnje in se ob tem zavedati, da takrat to počnemo s praznim avtomobilom/kombijem), če tovor ni pravilno pripet. O najmanj 6-kratniku govorimo, kar pomeni, da proti predelni steni, ki ločuje tovorni del od vozniškega, lahko v primeru slabega vpetja 1.000 kg, tovora, “poleti” proti vozniku 6 TON!!!. In vsa izobraževanja za poklicne šoferje vsebujejo poglavja o pritrjevanju tovora. Kdo pa bo to razložil voznikom kombijev. Posebej tistim “nedeljskim”, ki se z vožnjo kombija srečujejo zelo redko?

Tudi varnostna razdalja je daljša. Pa čeprav lahko vsi zapovrstjo (od proizvajalcev do prodajalcev) trdijo, da so danes varnostne razdalje enake avtomobilom. Niso in ne morejo biti. Maksimalna dovoljena masa kombija je (po vozniški kategoriji B) omejena na 3,5 t. Kar je nad, je druga kategorija in veljajo druga pravila (vožnja s tahografom in manjše hitrosti). 3,5 t se pa ustavlja dlje kot Clio, ki ima 1,2-1,3 t, mar ne? 👈

Ford Transit je imel v “nosu” 170-“konjski” (125kW) 2.0 TDCi motor. Odličen motor. Pri enaki vožnji kot s hišnim Masterjem, smo dosegali v povprečju za 0,5 l/100 km nižjo porabo, kar je pri 40.000 km letno, 200 l goriva manj. Kar je pa že skoraj letna vinjeta za lahka gospodarska vozila. 💵 💴 💶 💷 💰

Sedi se bistveno bolj “avtomobilsko”, saj je tudi vstopanje v Transita za nekaj cm nižje kot v Mastra. Decibeli hrupa so v obeh primerih približno enaki. Ergonomija sedenja je tudi v obeh primerih približno enaka. Ima pa Master vzmeten voznikov sedež, Transit ga pa ni imel. In je zato težko soditi oz. primerjati. Zamera v obeh primerih je v nezmožnosti pravilnega sedenja, ki ga zahteva varna vožnja. Je pa res, da se v Transitu nekoliko bolj približamo temu sedenju, ker je volan nastavljiv po višini in globini, medtem ko v Mastru pa samo po višini. Pravilno sedenje? Ja, Nikakor ne moreš imeti pravilno pokrčenih rok, ker v tem primeru definitvno s kolenom tiščiš v armaturno ploščo, kar pa v primeru čelnega trčenja ni ravno ugodno za kolena. Kam bi potem še namestili recimo kolensko zračno blazino, je vprašanje. In o tej ergonomiji in manjku varnostnih sistemov je bilo zgoraj govora.

Transit ima dobro oblikovano predelno steno , ki v ničemer ne zmanjšuje odprtine, ki nastane z odpiranjem stranskih drsnih vrat, kar pomeni, da lahko mirne duše računate, da bo paleta, ki jo boste naložili tudi brez problema šla noter in se “stisnila” so zadnje stene. Tukaj ima Renault Master zadnje generacije veliko hibo, saj se mu odprtina zaradi “grbe”, ki jo ima zadnja stena pri steklu zgoraj, le-ta zmanjša za dobrih 20 cm. 👏 👍 👌 Uporabna dolžina, glede na Transita, sicer ni manjša, je pa izguba prostora in pa težje zlaganje, “davek” na grbo.

Transit-ov tovorni prostor je bolj oglat, kar pomeni, da v višino ne izgublja na širini prostora. Ima pa višji zadnji rob (na odbijaču). Sploh, če ste zaradi želje po maksimalni skupni dovoljeni masi, morali naročiti močnejše zadnje vzmetenje. Master je v tem primeru nižji, kar pomeni lažje nalaganje, če je le-tega potrebno izvajati ročno, s “skakanjem gor in dol”.

Zakaj v Transitu ni možno naročiti avtomatske klimatske naprave, ni sicer ni jasno, je pa to v bistvu brez večjih problemov možno naročiti pri vseh ostalih proizvajalcih. 😏 Verjetno bodo ob prenovi razmislili tudi o tej možnosti. Je namreč tudi nezanemarljivo dejstvo, da je lažje odtipkati samo temperaturo, kot pa zaradi različnih šoferjev vedno znova prilagajati in smer vpihovanja zraka in toploto in hitrosti ventilatorja. V primeru “delavskih” vozil, to zmanjšuje stroške naknadnega vzdrževanja.

Kar se pa tiče ostali asistenčnih sistemov, pa kapo dol. Kar nekaj jih je moč kupiti. Edino, kar je, ja, za doplačilo. No, vsaj na voljo so (aktivni tempomat, opozorilnik pred utrujenostjo, Pre-Collision Assist, Active Braking, sistem za prepoznavo prometnih znakov, opozorilnik za nenamerno menjavo smernega pasu ipd…)

Želel bi si, da ljudje ob nakupu lahkega gospodarskega vozila razmišljajo tako, kot razmišljajo pri nakupu osebnega avtomobila. In se posvetijo tistim zadevam, ki naredijo vožnjo takšnega kombija bolj varnega in manj utrujajočo. Vendar se zavedam, da veliki sistemi, ki (pošte, DHL-i in ostali ) velikokrat gledajo na stroške, ko kupujejo. Škoda. Res veliko pomeni, ko lahko po 8-10 urni vožnji v službi ali pa utrujen iz celodnevne montaže, doma sestopiš iz kombija in nisi utrujen od vožnje in srečen, da se ti ni kaj zgodilo, ker ti je pred dvemi urami zaradi bolečin v hrbtu, ki so nastale zaradi dvigovanja bremen na montaži, padla koncentracija in je aktivni tempomat preprečil, da se nisi zaletel v pred tabo vozeči tovornjak. 👏 🤝 👍  In ko bi imel možnost, da me slišijo, bi tudi prodajalcem svetoval, naj ne govorijo, da je možno opozorilnik za nenamerno menjavo pasu izklopiti tudi za “vedno”, če nas moti… Resno? Probajte se utrujeni peljati domov…. prekleto hitro zapiska ali pa zatrese volan. 😕

Glede na to, da Ford Transit kot eden izmed redkih na slovenskih tleh ponuja aktivni tempomat (posledično temu tudi sistem proti naletu), je definitvno v ožjem izboru ob naslednjem nakupu. Čez varnost ga ni! Skratka 👍🏼 .

Pri FORD SUMMIT, Ljubljana
😉

Upam pa, da ne bo takšna težava, kot je bila ob nakupu Renaulta Mastra, ko smo zaradi “preveč” želja po opremi in varnostnih sistemih, imeli težavo ob naročilu. Tovarniški sistem ni mogel sprejeti vseh “postavk” in smo zaradi tega morali vlečno napravo zmnotirati naknadno. Ker ni bilo t.i. “Trailer Assista, (kot ga ima skupina VW), to ni bila težava, saj ga že tako nismo mogli dobiti. Vendar to samo potrjuje logiko proizvajalcev, da je to razred, ki ni toliko pomemben kot je razred osebnih vozil ali pa težkih tovornjakov in avtobusov. Škoda. Ko vidiš bel kombi v ogledalu, ki vozi na prekratki varnostni razdalji in po možnosti poln, z romunsko tablico, ki na pol visi z odbijača, se mu raje odmakni, pospeši, kot pa da vztrajaš. To je sicer že druga zgodba.

Uradna stran FORD TRANSIT

Katalog FORD TRANSIT

Tečaj varne vožnje v AMZS-jevem centru varne vožnje na Vranskem, s kombijem

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: