ALFA ROMEO STELVIO – The sexiest booty I have ever……………driven 😊

ALFA ROMEO STELVIO 2.2 DIESEL, 16V, 210 AT8 Q4 SUPER

dsc_3313.jpg
ALFA ROMEO STELVIO, 2.2 Diesel, 210, AT8, Q4

“Tole je pa najbolj seksi ritka, kar sem jih kdaj imel čast….”

“Haloooooooo, stari…..🙄”

“Peljat, benti!!! Kva si pa ti mislna?”

Takole se je ustrašla moja “boljša” polovica. Neupravičeno seveda. Res pa je, da je tale ritka, na tej Alfi, res seksi!😈😈😈😈😈 Še Giulia nima tako seksi, ker je “limuzina”. Tale je pa ravno prav zaobljena. Prav zaljubil sem se vanjo 😉 Pa ne okol’ govort, da ne izve moja boljša polovica.

Alfa Romeo STELVIO 2.2 Diesel, 16V, 210 AT8 Q4 SUPER ima pod pokrovom 210-“konjskega” dizla, 8-stopenjski avtomatski menjalnik in Q4 (4×4) pogon. Skratka vse, kar si človek poželi. 470 Nm navora….ja, mal te “prlima”, če pohodiš pedal do konca. Menjalnik pa zelo lepo prestavlja. Skratka, brez težav, primerljiv z DSG-ji… Tudi preklop med prvo prestavo in vzvratno ni tako “cukajoč” kot bi človek lahko pričakoval. Je marsikateri DSG bolj robat. Pa čeprav ne paše Alfa ravno v skupino premijskih SUV-jev (vsaj po primerjalnem testu v Avto magazinu, jaunarja 2018)

Dušo ima!😀 In to so potrdili vsi sogovorniki. “Nobeden Nemec se ne bo nikoli približal Alfi!” Mi je pritrjeval znanec. Ja, res je. Italijani znajo delat design. So doma v tem in naredili so lep avto. Pustimo detajle, pustimo izvedbo in pustimo tehnologijo. Design je vrhunski! V končni fazi je veliko italijanskih dizajnerjev oblikovalo avtomobile vseh mogočih znamk, ki se danes vozijo po cestah in ni nujno, da so avtomobilske znamke italijanske. Italijani so vedno dali veliko na izgled. “Poglejte samo Italijanke!” Mi znova govori isti znanec. No, vsepovsod… tudi pohištvo, arhitektura. To je njihova močna stran✌️.

Isto velja za notranjost in detajle, ki so prisotni. Resda smo obliko zračnikov ob oknu že videli že v marsikaterem Mercedesu ali pa novi Kii Stinger. Menjalna ročica je zelo podobna BMW-jevim ročicam. Oblika kazalnikov temperature in goriva pa Audijevim… vendar… “all in all”.. avto je prav všečen tudi znotraj. In nobeden ne more reči, da tudi notranjost ne izžareva neke športnosti, ki naj bi bila značilna za Alfe.

19′  alu platišča imajo značilen alfin vzorec in avto naredi res všečen na pogled. Zgleda, da bo tole sam slavospev in hvala Alfi… pa vendar… avto je lep.

Mere te Alfe so v razrednem povprečju. 468 cm dolžine in 219 cm medosne razdalje naredi avto relativno udoben. Je pa res, da je vzmetene športno naravnano, kar pomeni kar precej tresljajev prenesenih v kabino, če se ta Alfa pelje po slabih in “trapasto” pokrpanih asfaltnih cestah.

Tudi pomanjkljivosti se najdejo. Kot npr. kako z lahkoto si lahko umažemo noge, hlačnice ob izstopu, ker vrata ne “objamejo” spodnjega zunanjega praga, kar načeloma v veliki večini SUV-ji v tem razredu imajo👎. Tukaj in pri Mercedesu Benz GLC pa so vrata še klasične “dolžine” in prag ni zaščiten. Vendar, a je to slabost? 🤔 Kakor za koga.

Pripomba mogoče leti tudi na upravljanje z grafičnim vmesnikom. Alfa nima (danes zelo modernega) zaslona na dotik, pač pa se po menijih premikamo z vrtljivim gumbom na sredini sredinske konzole. Ali je to dobro ali ne, je sicer stvar posameznika. Vedno opevano nevarno upravljanje na zaslonih na dotik, ko se morajo oči preseliti ” iz ceste” na zaslon, tukaj dobi prednost. Vendar ne tolikšno, da bi vnašanje naslova v navigacijo med vožnjo bilo dovolj varno početje. Še vedno je potrebno “vnašati” naslov, ko je avto parkiran, ker to ni varno početje. Je pa res, da se mogoče naslov prej napiše v navigacijo, če je ekran občutljiv na dotik, kot pa preko vrtljivega gumba. Pa vendar.. vse skupaj je stvar navade.

Poraba na 900 km dolgem “roadtripu”, kjer so bile vključene vse vrste cest, je znašala 6,9 l/100 km, kar je odlično za skoraj (a še vedno enega najlažjih SUV-jev v tem segmentu) 1.700 kg težak avtomobil. 👌

Pospeški so v primerjavi z drugimi avtomobili v tem razredu, dobri (teža!!!!). Nastavitev voznih programov je pa tudi dovolj različna. S preprostim obračanjem izbirnega stikala lahko voznik izbira med tremi različnimi načini vožnje. Ta sistem spremeni vodljivost in dinamično odzivanje ter deluje na parametre motorja, občutljivost zavornega sistema, prestavno razmerje ter krmiljenje sistemov ESC in ASR. In kakšen je rezultat? S tremi besedami: “razlika se čuti”!👌

Balaton ali Blatno jezero je lahko odlično izhodišče za izlet, za nekajdnevni dopust in za raziskovanje Madžarske s svojo zgodovino (Keszthely) in sedanjostjo. Muzeji so urejena stalnica in odličen izlet v preteklost, kamor se človek lahko preseli v svoji domišljiji. Edino kar manjka…. je prevodov… vsaj v angleščino. Precej skromno. Tako, da je včasih potrebno zadevo prej “naštudirat” v hotelu, kampu…

Prečudovita cesta iz Podkraja do Ajdovščine, ki vodi po pobočju Kovka in skozi Otlico in Predmejo,

pa je prelep del Slovenije, ki ga je tudi vredno prevoziti s kakršnimkoli prevoznim sredstvom.

Alfa Romeo STELVIO je last podjetja AVTOTRADE d.o.o., Vrhnika. Imajo jih toliko, da jih prodajajo. Oglasite se pri njih.

Uradna stran AVTOTRADE d.o.o., VRHNIKA

Uradna stran ALFA ROMEO STELVIO

Komotar minuta – ALFA ROMEO STELVIO

AVTO MAGAZIN – ALFA ROMEO STELVIO

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: