XC40 – Volvo’s smallest SUV is big on design

XC40 D4 A AWD MOMENTUM

Značilni Volvov svetlobni podpis - Thorovo kladivo
Značilni Volvov svetlobni podpis – Thorovo kladivo

“A veš. Ostal sem brez besed.”

“Resno? Zakaj?”

” Mah, res je dober avto. Razlika proti ostalim? Definitvno detajli, ki so vrhunski in kar mi je zlo všeč…nevpadljivi. Občudovati ga začneš, ko ga opaziš. Ampak ga ne opaziš takoj. Šele, ko stojiš pred semaforjem in gledaš po avtomobilu, ki si ga ravno dobil na test. In ko zagledaš enega.. začneš gledat in opazovat še druge detajle.”

Volvo XC40 je v tem trenutku najmanjši SUV v Volvovi floti. Ampak res velik v detajlih. No, tudi v dimenzijah ni majhen, je pa najmanjši. Definitvno pa odlično dopolnjuje floto Volvovih SUV-jev (XC60 in XC90).

Volvo XC40
Volvo XC40 – dimenzije

Motorizacija tega Volva je zadovoljiva. V tem trenutku je sicer še vedno dobavljiv v dizelski verziji. Kako dolgo še, je pa vprašanje. Definitivno pa prihaja tudi hibridna/električna verzija tega avtomobila, ki bi verjetno postala zelo zanimiva, če ne celo velik prodajni hit, glede na to, kakšne prodajne številke so že zdaj glede na to, da se je prodaja začela v tem letu. Testni Volvo XC40 je poganjal 140kW (190KM) in 1.969 ccm velik 4-valjni dizel (po novem so vsi Volvovi dizli 4 valjniki). In prvi občutki? Ob 8 stopenjskem avtomatskem menjalniku (Geartronic)…kapo dol. Res se dobro pelje in pospeški za tak avto so vrhunski (niso športni, da se razumemo!).

140 kW (190 KM). 1969 ccm 4 valjni dizel
140 kW (190 KM). 1969 ccm 4 valjni dizel

Porabe v kratkem testu ni bilo mogoče sicer racionalno oceniti, vendar glede na težo avtomobila (med 1.700 in 1.800 kg) in motorizacijo… je verjetno nekje v mejah 6-8 l/100 km… odvisno od načina vožnje. Ja, verjetno tudi 10l in verjetno tudi pod 6l. Skratka…kakršna je noga.

Seznam sistemov varnosti je zelooooo dolg. Ne gre pozabiti, da je Volvo vedno “oral ledino” na področju varnosti in je zaradi tega verjetno vedno med prvimi, če že ne prvi pri uvajanju novih sistemov in njihova zaveza, da po letu 2020 ne bo nihče umrl v njihovem avtu, verjetno ni iz trte zvita. “INTELISAFE” sistem združuje v osnovi precej varnostnih sistemov, katerih delovanje sicer ni priporočljivo preizkušati… oz. če so že kakšni skeptiki…verjetno je to boljše preizkusiti na kakšnem poligonu varne vožnje. Kaj vse vsebuje…je pa bolje kar pogledati v uradni specifikaciji opreme.

INTELLISAFE skupek varnostnih sistemov
INTELLISAFE skupek varnostnih sistemov

Sedeži so, kljub nižji stopnji opreme, odlični. Prostor za kolena je malce majhen, sploh, če hočemo z ročno nastavljivimi sedeži nastavit pravilni položaj sedenja za volanom. Pa vendar je ergonomija sedenja vrhunska. Tudi na sploh je Volvo vedno slovel po odličnih sedežih. Sploh če se človek spomni odličnega masažnega sedeža v novem XC60 :-)…

Prtljažnik ima 460l. Avto sam pa lahko vleče prikolico do teže 2.100 kg. Skratka, multipraktik in morebitni kupec takšnega avtomobila ne more “v temo brcniti!”.

460 l prtljažnik
460 l prtljažnik

Zvočna zatesnjenost dizelskega XC40 je precej dobra. Dejansko ga je težko slišati zunaj, medtem ko je v notranjosti ta zvočna zatesnjenost še večja. Tudi značilni dizelski tresljaji so tukaj tako “ubiti”, da je avtomobil kot celota res dober. Pa načeloma ne preferiram nobene znamke. Vendar z lahkoto pride v ospredje tista: “Ko bom velik, bom kupil Volva… 😉 “.

Detajli so zgodba zase. Zračniki, prestavna ročica. majhna švedska zastavica všita v sedeže, detajli zvočnikov v vratih, grafični vmesnik na sredinski konzoli… veliko jih je. Navigacija sama ima mogoče kakšen minus glede grafike… lahko bi mogoče bila narejena bolj všečno, pa vendar “vsake oči imajo svojega malarja”. Digitalni merilniki so v skladu z zadnjimi trendi v avtomobilski industriji. V tej opremi mogoče premalo uporabniku prijazni v smislu dodatnih individualnih nastavitev…. vendar je verjetno to bolj stvar izbrane opreme. Osnovni modeli pač nimajo vsega. Eden izmed minusov je sredinski naslon za roko. Ni nastavljiv po dolžini in ob pravilni nastavitvi sedeža, zmanjka za udobno naslonitev komolca. Drugi minus pa leti na moderen grafični vmesnik, ki je zelo odziven, pa vendar…nastavitev temperature…skorajda človek pogreša klasičen gumb, ker “digitalno” nastavljanje s prstom na ekranu zahteva preveč koncentracije. Mogoče bo pa glasovno upravljanje ali upravljanje z gestami, v bodoče, to rešilo. Jah, pač ne moreš imeti vsega. 😉 .

Izhodiščna cena testnega XC40 je sicer 43 tisočakov…vendar pa lahko to ceno močno krojimo navzgor in navzdol. Pri oblikovanju avtomobila je skorajda neizogibno, da to počnete skupaj s prodajnim svetovalcem, ker je seznam dodatne opreme res predolg in je pri posameznih točkah potrebna tudi dodatna razlaga.  Ampak, kot rečeno…”mimo ga ne morete pihniti s tem avtom.”

Uradna stran VOLVO Slovenija

Stran zastopnika VCAG, Ljubjana

Komotar Minuta – XC40

Mat Watson – XC40 review

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: