HYUNDAI IONIQ PLUG-IN – another best from both worlds…now I’m getting confused :-)

HYUNDAI IONIQ, 1,6 GDI PHEV, PREMIUM

Hyundai IONIQ, 1,6 GDI, PLUG-IN HYBRID, PREMIUM.
Hyundai IONIQ, 1,6 GDI, PLUG-IN HYBRID, PREMIUM.

“No, zdaj me pa močno zanima, kaj boš rekel…. 😉 ”

“Zakaj?”

“Ja, glej…spet maš priključnega… pa me zanima, kako boš lahko zadeve primerjal…Verjetno glih ni nekih razlik.”

“Ja. no… kako bi se pa ti odločal med enakimi? Verjetno mal’ po “dopadljivosti” in “nagnjenosti k znamki”, izkušnjah drugih, ceni al’ kako? In tukaj je al’ pa bo isto! 🙂 “

Hyundai IONIQ sicer nima zgodovine kot njegova konkurenca Toyota PRIUS, pa vendar… A to pomeni, da je slab? Sploh ne! Nikakor ne! Osnovna razlika, ko ju pogledaš je v tem, da je mogoče Ioniq bolj konzervativne oblike, Prius pa bolj futuristične.

HYUNDAI IONIQ vs. TOYOTA PRIUS
HYUNDAI IONIQ vs. TOYOTA PRIUS

Ampak, to je pa to. In tukaj ne bo govora o tem, kateri je boljši in kateri ne. Oba sta, pod črto, odlična in oba znanilca mobilne prihodnosti. Eden je sinonim “plugin-ov”, drugi je povsem nov model…medtem ko drugi proizvajalci v večji meri delajo na tem, da dodajajo nov način pogona v obstoječe modele, kar pa je lahko dobro ali pa ne… pa vendar… ikona kot je Ford Mustang… težko ga bo sprejeti v bodočnosti kot “plugin-a”, a ne? Bolje je, če naredijo nov model ;-).

FORD MUSTANG
FORD MUSTANG like PLUG-IN HYBRID…. PLEASE, NO!!! 😉

Ioniq Plug-in v svoji osnovi spredaj skriva 1,6 l bencinski motor s 77,2kW (105KM) in 3-fazni sinhronski elektromotor s 44,5 kW (60,5KM). Sistemske moči pa naj bi bilo za 107kW (145,5KM), kar je za 4,47 m dolg avtomobil dovolj za “normalno” vožnjo. Hitrostnih rekordov se ne da postavljati, pa vendar v “EV” mode dobro pospeši, ko je potrebno prehiteti pred sabo “cincajočega” voznika v najnovejšem Golfu TDI ;-)… Itak v želji po moči, “vstopi” v sistem tudi bencinski motor in takrat je skupaj na voljo skoraj 150KM.

6-stopenjski dvosklopični menjalnik (ja, “kukr” DSG 😉 ), prestavlja zelo lepo, tudi v “SPORT” načinu, ročno, z obvolanskimi prestavnimi ročicami. Ni pa značilnega siljenja v visoke vrtljaje, kot je to prisotno pri CVT menjalnikih, kot ga ima Toyota PRIUS. Zato je na momente mogoče manj moteča vožnja z IONIQ-om, ker je občutek vožnje bližje klasičnemu bencinskemu “avtomatiku”.

Udobje je sprejemljivo za tak razred. Sedeži ponujajo dovolj udobja tudi za daljše poti, prostora v prtljažniku je dovolj glede na dejstvo, da je to avtomobil, ki ima delno pod prtljažnim dnom in delno pod klopjo skrite baterije, ki omogočajo 50-60 km doseg z vožnjo samo “na elektriko” (8-letna garancija ali 200.000 km). 550l je prtljažnika in ko ga hočete imeti dovolj, je potrebno iskati tak, “malo daljši” avto…v “golfovem” razredu, je zaradi krajše dolžine in eventuelnih baterij… zadaj bolj malo prostora ;-).

Poraba na roadtripu (po prevoženih 600 km) je bila 2,7 l/100 km, kar je odlično za takšen avtomobil in v končni fazi lahko rečemo, da je to prihodnost. Ma kaj…, za nakup, podpišem takoj! V tem trenutku je definitvno najboljša kombinacija iz obeh svetov in tudi ne pretirano draga. Tak Ioniq štarta z 29.000 € brez vključene subvencije. All said!

Aktivna varnost je na višku. Manjka? Hja, ko se navadiš na konkurenčni “Traffic Jam Assist”… ko ti avto ustavi do popolne zaustavitve in potem spelje.. no, to še manjka. Vendar je to stvar nadgradnje programske opreme, tako da takšna stvar ne bi smela biti težava v prihodnje. Radarski tempomat se v primeru Ioniq-a namreč izklopi, ko pade hitrost pod 10 km/h.

HYUNDAI Ioniq…definitvno avto, ki bi zadovoljil veliko večino Slovencem glede na svoje zahteve in potrebe po mobilnosti. S takšnim avtom človek z lahkoto dnevno migrira v službo, ga v službi “nafila” in se odpelje domov brez, da bi se v tistem dnevu vklopil bencinski motor. Ja, za tiste, ki “delajo” več kot 150 km dnevno.. je to slaba računica.. za ostale pa ne. in velika večina je tistih, ki so znotraj tega kroga.

Čičarija je prečudovita in dokaj nedotaknjena kraška pokrajina v severovzhodnem delu Istre. Razteza se pa tudi v Slovenijo in ta del je še posebej lep. In vreden ogleda. Človek pa lahko prespi tudi v prečudoviti Dobri Hiši Zdravja v kraju Golac. Resda se človek ustraši, ko se pelje proti luštnem majhnem hotelčku, ker misli, da se je zgubil.. pa vendar.. takšna je Čičarija, takšen je Kras…. Vredno ogleda. Majhni skriti kotički, ki nam odprejo obzorja… ;-).

Spletna stran podjetja AUTOBINCK, Ljubljana

Spletna stran slovenskega zastopnika HYUNDAI Ioniq

Jure Gregorčič o HYUNDAI IONIQ-u v AMZS-jevi Motoreviji

KOMOTAR Minuta o HYUNDAI IONIQ-u

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: