TOYOTA PRIUS PLUG-IN HYBRID – best from both worlds (petrol and electric)

TOYOTA PRIUS Plug-in, 1,8 HSD 5D E-CVT SOLAR

TOYOTA PRIUS PLUG-IN HYBRID
TOYOTA PRIUS PLUG-IN HYBRID 1,8 HSD 5D E-CVT SOLAR

“Kaj pomeni “Plug-in”?”

“Priključni hibrid.”

“OK! Samo kaj pomeni priključni hibrid? Da gre na elektriko?”

“Tudi. Najlažje si zapomniš, da ima priključni hibrid tudi kabel, da ga priključiš na električno omrežje. Ima pa tudi bencinski motor, da se lahko voziš, kadar ni elektrike. Zato je pa hibrid!”

 

In PRIUS to je! Že nekaj časa. Samo ta je v zadnji izdaji, ko so ga prenovili in preoblikovali po stilu Toyote MIRAI (v tem trenutku edini Toyotin model s pogonom na vodik, kot alternativno gorivo).

TOYOTA MIRAI
TOYOTA MIRAI

Oblika futuristična. Kombinacija pogona pa tudi moderna. V tem trenutku podpišem “plug-in” tehnologijo takoj. Zakaj? Ker se lahko voziš brez strahu, da si na rezervi, kot je to v tem trenutku občutek pri “full-electric” avtomobilih, ki imajo “domete” 200 km. In pri nekom, ki dela tedensko 1.000 km, je to lahko malce moteče. Razen seveda, če nimaš Tesle ali pa Rimac-a. 🙂

Pogonski sklop testnega PRIUSA sestavljajo: 1,8-litrski 72-kilovatni bencinski motor, dva elektromotorja (22,5 kilovata in 53 kilovatov), 120 kilogramov težka 351,5-voltna baterija s kapaciteto 8,8 kilovatne ure in elektronsko nadziran brezstopenjski samodejni menjalnik CVT. In dodatek solarnih celic na strehi, ki omogočajo dodatno polnjenje oz. napajajo porabnike v armaturni plošči.

Sredinska konzola
Sredinska konzola z grafičnim vmesnikom

Skratka “EKO” varianta… z deklariranimi podatki o porabi in emisijah. In seveda temu posledično s subvencijo ob nakupu avtomobila.

  • Poraba – kombinirana vožnja (l/100 km): 3.0 – 3.3 l/100 km
  • Emisije CO2 – kombinirana vožnja (g/km): 70 – 76 g/km

Električni doseg v primeru testa je bil med 50 in 60 km. Ob normalni vožnji (ko je voznik navajen vožnje z dizelskimi motorji) in ne pretiranem “obremenjevanju” z “eko” vožnjo je ta doseg padel na 45 km. Pa vendar je doseg na daljši vožnji potem tudi ob sprotnem zaviranju in rekuperaciji energije več ali manj vztrajal na 40-45 km. Razen, če ne preklopimo v popolnoma električen način vožnje, ko elektronika zažene motor šele v PWR (power) območju, ko hočemo prehitevati in potrebujemo vso moč, ki jo avto premore.

 

Povprečna poraba na testu je bila 3,5 l/100 km… z lahkoto pa lahko ob malce večjem upoštevanju “eko” in “električne” vožnje uživamo v porabi 3 l/100 km. 😉

Mere avtomobila? Povprečne. Le “kufer” je majhen. oz. plitek… zaradi baterije. Je treba vzeti v zakup. Prtljažnika je namreč samo za 360l. Aja, pa 4-sedežnik je… tako… mimogrede.

Mere - TOYOTA PRIUS

Oblika pritegne… bolj pa tudi neslišnost… in glave so se obračale za avtom. In tudi debate in vprašanja so padala o avtu. Pa vendar…. še največji minus je tisti, ki se pojavlja pri vseh avtomobilih, pri katerih se lahko vozimo tudi na elektriko. Namreč “NESLIŠNOST” avtomobila… V našem primeru bi skorajda “dobili” kolesarja na pokrov motorja, ker je zaradi zaverovanosti v merilnik hitrosti na krmilu kolesa preslišal oz. skorajda spregledal neslišnega PRIUS-a. Hvala bogu… se je izšlo v redu, ker mora voznik takega avtomobila biti, zaradi faktorja “neslišnosti”, bolj previden. Skratka… kje je tisti dodatni zvok, ki ga mora avto proizvajati skozi zunanje zvočnike? Bo treba tudi v take avtomobile to vključiti. Slej ko prej.

Motovun je sicer lepa mala vasica v hrvaški Istri. Je pa res, da je v trenutnem stanju, ko je v fazi obnove, bolj malo za videti. Mogoče bo ta vasica v bodoče postala res en lep kraj za obisk, ko bodo tudi zaprli strogi center za avtomobile. V tem trenutku pa ne prepriča. Kljub dejstvu, da je vedno v drugi polovici julija tudi center mednarodnega filmskega festivala.

Motovun v ozadju
Motovun v ozadju

Hvala podjetju TOYOTA CENTER LJUBLJANA in ga. Poloni Kolman za možnost preizkusa PRIUS-a.

Spletna stran podjetja TOYOTA CENTER LJUBLJANA.

Spletna stran TOYOTA PRIUS PLUG-IN HYBRID.

Motovun

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: