DRIVING EXPERIENCE with RENAULT MASTER, 145 dCI

How to survive driving experience with the van? 🙂

Tudi medijsko zvedo spremljamo. :-)
Komotar minuta v “LARGE” izvedbi.

“Zakva pa s kombijem?”

“Hja, glej! Z avtomobili sem naredil že nekaj treningov varne vožnje in vsaj približno vem, kako se zadeva obnaša. Ampak s kombijem, pa ne vem!”

” Sej je podobn!”

“Se ne bi strinjal! Pri letnih 60.000 km in od tega polovici na kombiju…ne, ne bo držalo… kombi se obnaša drugače!”

Si mislim. Ma ne!

Prepričan sem v to! Zakaj? Fizika. In gospodinjska logika. Kombi je višji, težji (sploh, če je naložen) in to je to. Mora se drugače obnašat. In grem. Na nedeljo. Ne prevročo. Ne prehladno.

Renault Master je bil tisto žrtveno jagnje. Motor zadnje generacije, izvedbe EURO 6, s 103 kW (145 dizelskimi KM) in srednje dolžine in srednje višine (L2H2). Star eno leto, kar je pomenilo, da imajo letne pnevmatike že eno letno sezono skozi in cca. 20.000 km za sabo. v dobri družbi... samo kdo se bo kaj nalezel.. je pa drugo vprašanje :-)

Načeloma nam zelo dobro služi. Je pa edini v Sloveniji s takšno opremo, saj so celo v tovarni rekli, da ne moremo toliko opreme “gor” naložit, kot jo zdaj dejansko ima. Ja, naša miselnost je pač ta, da je potrebno vozniku in sovozniku nudit maksimalno udobje, ker, ko se vračamo utrujeni z montaž, v večernih urah… si pač ne moremo dovoliti, da bi “trpeli” še pri vožnji nazaj, domov. Tako ima usnjene sedeže, avtomatsko klimatsko napravo, “line assist” (sicer z Renaultovim piskanjem), navigacijo, vzmeten voznikov sedež, ledvene nastavitve sedežev ipd. Poleg tega pa še (že) serijsko vgrajen tahograf, ki je po mojem “skromnem” mnenju potreben (ko bo prišla zakonodaja tako daleč) v vsakem kombiju, saj ne more voznik kombija delat po 12 ur na dan. In zaradi utrujenosti, kateri je lahko tak voznik priča, lahko postane tudi zelo nevaren na cesti.

Tudi na dopust se gre z njim
V Poreču! Idealno za kolesa! 🙂

In tukaj je povezava na trening varne vožnje v Centru varne vožnje na Vranskem. Ali se vozniki kombijev zavedajo, kako nevaren je lahko kombi. Po mojih izkušnjah… so takšni v manjšini. Renault Master je navkljub relativno novim “cargo” gumam proizvajalca Continental imel 2-3x daljše zavorne poti od osebnih avtomobilov. Ko so se avtomobili ustavljali pri 40-50 m zavorne poti, je kombi še “veselo letel” mimo in se ustavljal šele pri 130 m???!!!!

In potem vidimo “nasilje belih kombijev”, ko vozijo Romuni…mah kaj… tudi mi smo takšni…130 km/h po avtocesti, naloženi z 1,5 t blaga in z varnostno razdaljo 2 sekund (ali pa še to ne), nezavedajoč….kakšna štala bo, ko bo treba zavirat.

Nočem biti pameten za druge. Sam po treningu varne vožnje razmišljam drugače. Vožnja s kombijem je drugačna! Ker je tudi reševanje kritičnih situacij s kombijem drugačno od osebnega avtomobila. Če je kombi prazen…. ga je težko uloviti, ker ima slab oprijem… ko pa je poln… pa je zopet problem, ker se zaradi povečane mase poveča zavorna pot… skratka… kombi v katerikoli kombinaciji potegne kratko.

Toplo priporočam voznikom kombijev…opravite vsaj intenzivni tečaj varne vožnje. Drugače boste gledali na vožnjo s kombijem. Zavedajmo se pa, da so vozniki kombijev tudi zaradi narave dela, bolj utrujeni kot vozniki avtomobilov. Naredite nekaj zase, svoje življenje in življenje drugih. Nobeden si ne zasluži umreti na cesti.

Center varne vožnje na Vranskem (naj ne bo to reklama) je dobro opremljen za testiranje sposobnosti voznikov. In upam, da zaradi tega tudi sami razmislijo o dodatnem tečaju za voznike kombijev. Tako kot so posebni tečaji za voznike reševalnih, gasilskih in drugih vozil. Informacije o pravilno pričvrščenih tovorih, o obnašanju kombija, ko se pojavijo kritične situacije in nenazadnje o reševanju iz takšnih situacij… bi morale biti stalnica za “kombijaše”. Ne more 25-letnik vozit polno naložen kombi, kot da se vozi v osebnem avtomobilu. Manjkajo izkušnje. Sam močno upam, da se mi kdaj ponudi še prilika naredit kakšen tečaj s prikolico, pripeto za kombi.. v tistem primeru je namreč polno obremenjena kompozicija težka že 5,5 tone, kar pa ni mačji kašelj, ko začne zadeva it po svoje zaradi slabih pnevmatik in slabih vremenskih zadev.

Vozniki osebnih avtomobilov namreč lahko uporabijo javni prevoz, ko se vreme poslabša… vozniki kombijev pa ponavadi ne… ker s tem tudi “služijo” denar. In koliko je takšnih.. od tistih, ki vozijo otroke zjutraj v šolo.

Vozite previdno.

Še posebej hvala inštruktorju Branetu Leganu za izčrpne informacije. Se vidimo naslednjič!

spletna stran Centra za varno vožnjo na Vranskem

spletna stran Renault Master

One thought on “DRIVING EXPERIENCE with RENAULT MASTER, 145 dCI

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: