DRIVING EXPERIENCE with ex rally driver and champion Andrej JEREB

Can we learn anything from the rally champion, that can be useful for us, average drivers? Or do we know everything? What about proper and safe position behind the wheel? The foundation of safe driving…

STINGERCA - TA HUDA -- s 370 "konji"... :-)

“A spet na Vransko?”

“Ja! to je pa ena stvar, ki ti nikoli ne more biti “premalokrat” Vsaj jaz tako mislim. Nikoli namreč ne moreš rečt, da vse znaš.”

Ja, spet so me debelo gledali, ko sem “prijavil” da grem na Vransko. In to po samo dobrih nekaj tednih, ko sem bil tam zaradi “Goodyear-ovega izziva”, ki pa je bil sicer komercialne narave, ker mogoče lahko malce težje preizkušaš samo ene vrste pnevmatik in potem rečeš, da so najboljše 🙂 .

No, tokrat je bila pa “poslastica”, pa ne rečem, da so vsi treningi varne vožnje kaj slabši. Sploh ne! Je pa res, da se veliko ljudi v Sloveniji, nasmehne, zamahne z roko in reče, da je to brez veze. Škoda. Verjamem, da vsakdo, ki se udeleži treninga varne vožnje, spremeni vsaj malo svoje mnenje.

Kakšen je trening dinamične vožnje? Z Andrejem Jerebom? Hja, trening, kjer se spoznaš z osnovami dinamične vožnje, kar pomeni, da vidiš, kje nastopi fizika na višji stopnji in kje se ni več hecati z njo (no, poleg fizike v šoli, kjer se pa ne smeš hecat z učiteljico/učiteljem 😉 ).

Torej, gre za trening, kjer se preizkusiš v dinamični vožnji. Osnove ti pa razloži, zdaj že bivši, rally voznik in prvak Andrej Jereb. Legenda, ki se je preizkusil tudi na rally-ju Monte Carlo (YOUTUBE: “Ruleta na ledu” – kronologija rally-a Monte Carlo), ki je trajal 4 dni in ki je verjetno res naporen, če moraš štiri dni voziti na polno.

4++ 200. Fizika? Ne, oznake, ki si jih “delita” voznik in sovoznik rally-a…tisto, kar velikokrat slišimo, ko je v kokpitu tudi prisotna kamera. Za nekatere nevešče osnov rally-a so dobrodošle razlage, kako potekajo takšne zadeve… od polne torbe tehnične dokumentacije in podatkov proge, do dejstev, da te zadeve vedno potekajo na regularnih in normalnih cestah, kar zahteva bistveno večjo koncentracijo kot pri dirkanju v krogih na “zaprtih” stezah.

Anekdota o “odmaknjenem markerju”, ko si dirkaška dvojica “pomaga” s hlodi ob cesti, ki jih pa v vmesnem času kmet odmakne in jih med dirko ni več, do raznih detajlov v zvezi z dirkaškimi avtomobili…vse to lahko Andrej Jereb strese iz rokava, ker pač izkušnje štejejo. Le-te pa je nabiral na raznoraznih dirkah po svetu. Zato je verjetno kar pravi “naslov” za podajanje informacij o dinamični vožnji.

DIRKA :-)

Dinamična vožnja, tudi športna vožnja, se od varne vožnje načeloma razlikuje le po hitrosti. Vse ostalo je pa isto. In osnova…položaj za volanom. Ki je v obeh primerih popolnoma enak…skratka tisti.. ki se sicer bolj približuje položaju “mame za volanom”, ker moramo sedeti in volan držati s pokrčenimi rokami in ne iztegnjenimi, kot lahko velikokrat vidimo pri mladini in tudi starejših.

Od “prilimanosti” na volan, do “ležečega položaja in “slonjenja” na menjalniku in preveč obleke, ki onemogoča poleg pravilne reakcije tudi nepravilno oz. nezadostno zategnitev varnostnih pasov v primeru nesreče. Tisti velikokrat ne vedo, kaj se lahko z njihovim telesom in okončinami zgodi, ko pride do nesreče, ker zaradi nepravilnega sedenja ne omogočijo pravilne reakcije… pa vendar.. vsak je svoje sreče kovač in vsak je svojega življenja direktor. Tako, da vsiljevati ne gre.

Ko se usedeš v “tahudo” Stingerco in vidiš, kako 370 “konjev” rezgeta v dinamično odpeljanih ovinkih in kako je to početi z Yarisi… to je pa zgodba, ki se je ne da opisati.. ampak je treba preprosto, POISKUSITI!

Še niste? Kaj čakate? 😉

Andrej Jereb in njegova rally zgodovina

Avtocenter Jereb

Center varne vožnje – Vransko

Kia Stinger

David Urankar in razlaga o pravilnem položaju za volanom

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: