KIA STINGER – perfect getaway car or affordable driving experience?

KIA STINGER, 2.2 TCI RWD 147kW GT Line

KIA STINGER

“Čaki, Stingerja? Pa to je una ta huda Kia?”

“Jep! Ta huda! Že na slikah “gate trga!”

“S tem se pa, po mojem, ne da počas pelat!”

“Hm….” in se je pogovor končal, ker mi je dalo mislit, če je res tako. Namreč psiha deluje vsepovsod in pri avtomobilih ni čisto nič drugače. V to sem prepričan. A se da s Porschejem počasi peljat? Da, samo ne me prepričevat, da ga nekdo kupi, da se vozi po omejitvah in da ga ves čas, ko si ga lasti, ne “pritisne” niti enkrat… Oblika, “fama” in karakteristike pač govorijo v prid dejstvu, da noga postane “težka”, pa čeprav samo za trenutek.

Stinger že z imenom pove, da lahko “piči”, da je nevaren. In to lahko zelo hitro pokaže. Stinger ima zadnji pogon in to je garancija za užitke v vožnji. No, tudi “all wheel drive” je možno naročiti.

2.2-litrski dizel z 200 KM (147kW) je “hud”. Da pa o bencinarjih niti ne govorimo. Lahko je 244-“konjski”… “gate pa raztrga” do konca 3.3-litrski (354-konjski) bencinar. Skratka ni “podhranjenih” motorjev in glede na to, na kaj cilja Stinger… tudi ne smejo biti. Za umirjeno “družinsko” vožnjo je v družini Optima. Stinger pa ni ravno namenjen vožnji družine. Temu priča tudi malo manj prostora na zadnji klopi. Glavo povprečen sopotnik kar hitro tišči v streho. Če je pa prednji sedež spuščen nizko, pa tudi za noge ni prostora pod sedežem.

Prtljažnik je pa velik. In sicer 406 l. No, v tem razredu so konkurenti, ki imajo večji prtljažnik… pa vseeno lahko noter spraviš kar nekaj prtljage.

Avto ima 60l rezervoar.. za kar nekaj km.. odvisno katera verzija je v uporabi. Dizel je imel v povprečju porabo 7,5 l/100 km… bencinar pa logično več.. Da se počasi in varčno peljati.. pa vendar.. zgodba od zgoraj.. a ima smisel?

Stinger je v najmočnejši verziji konkurent Audiju S5 Sportback in BMW-ju 440i Gran Coupe. Pa vendar…. prva reakcija? “Ja, pa ne bom dal za Kio 50 jurjev!!!???!!!!” No, saj tudi nobeden ne sili. Se je pa potrebno vsekakor v avto usest in ga pognat po cesti. Peljat nekaj 100 km in potem dajat ocene. Kr na pamet… mogoče ni ravno “fer” do Stingerja.

Detajli so hudi. Ozvočenje tudi, veliko usnja, hlajeni in ogrevani sedeži, električno nastavljive skoraj vse zadeve, vključno z volanom.

Kar je manjši minus, je mogoče… opozorilnik za promet v mrtvem kotu in 360° kamera … Doplačilo? Resno? 1.750 €. Hm… Verjetno pri konkurenci tudi ni še v serijski opremi, čeprav se šteje v aktivno varnostne sisteme…

5 načinov vožnje… mmmmm… od Smart, Eco, Comfort do Sport in Sport+ kjer pa izklopiš še ESP… uh.. pa zadnji pogon… pol pa ritka “zapleše”… 😉 .

Stingerja zapelješ na ovinkasto cesto.. ena takšnih je na otoku Krku… mmmmm dovolj široka, dovolj ovinkasta, da začutiš, kako se avto drži ceste. Seveda v mejah normale in varnosti… za dirkat imamo verjetno kje boljše ceste ali pa poligone… Je pa tudi za nas laike opazna razlika.. ko se iz SUV-ja usedeš v Stingerja in potem nazaj. Razlike so prekleto veliiiiikeee 🙂 .

Ergonomija? Kakor za koga. Lahko je sredinska konzola preširoka, lahko pa ne. Lahko so sedeži pretrdi, lahko pa ne. Dejstvo je, da bi mogoče za Sport+ varianto morali imeti še več bočnega oprijema. Je pa dejstvo, da potem tudi trpi udobje na daljših vožnjah.

Stinger ima kar visoko ceno. Verjetno je to lahko najdražji Kiin avto.. Dizla dobite že za 46 jurjev… s top opremo pa za 52 jurjev. Bencinar.. uh.. un ta hud… s 60 jurji štarta… Ampak je pa tudi nekaj avta za ta denar! Plus 7-letna garancija… kar pač zajema.

Krk je lep. Malinska, Krk, Baška.. poznano tudi Slovencem. Tako, da je brez veze zgubljati besede.. enostavno so to lepi kraji. Je pa lepa tudi Dolenjska. In ko se človek pripelje na Posestvo Pule, ki je dosegljivo z vseh koncev… Trebnje, Mokoronog, Šmarjeta… in ko potem vidi, kako lepo je to posestvo urejeno .. no, potem se pa zave, da so lepi kraji tudi v Sloveniji. Ne. Ni samo Posestvo Pule lepo.. lepa je cela Slovenija in perfektna za “roadtripe!”

Uradna stran Kia Stinger

Uradna stran PANJAN Trebnje

Mat Wilson – test KIA STINGER

Posestvo Pule

Youtube short clip 🙂

 

 

One thought on “KIA STINGER – perfect getaway car or affordable driving experience?

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: