TOYOTA RAV4 hybrid – is it the future?

TOYOTA RAV 4, hybrid, 2.5 HSD AWD 5D E-CVT

TOYOTA RAV4, HYBRID

“Ok! Ampak zdaj pa nisem več čisto prepričan, kaj in kako je s to Toyoto in Lexusom.” je začel znanec.

“Preprosto. Tehnika je več ali manj ista. Je pa to bolj tako kot VW in AUDI… če hočeš…čeprav mogoče ni čisto prava primerjava… pa vendar… k se vsi v Sloveniji spoznajo na Nemce ;-)”.

” Kako misliš tehnika?”

” Ja glej… Lexus je bil opremljen z enakim motorjem, enakim  menjalnikom, enako računalniško pametjo. No, mogoče so razlike v detajlih.. v bistvu je pa to … to. Tako da…bratranca sta…po domače ;-)”.

Hybrid? Is it the future?

Ja, gre za 2,5l (197KS/145kW) motor v povezavi s t.i. E-CVT menjalnikom, katerega v osnovi lahko opišemo kot brezstopenjskega. Nekaj podobnega sicer lahko najdemo tudi v Nissanovem X-trailu in Renaultovem Koleosu, vendar govorimo zgolj o logiki, kjer naj bi zaradi dveh plošč v menjalniku, stopnje (prestave) bile zgolj nakazane. Prednost takšnega menjalnika je namreč v tem, da deluje zvezno in ni tistega “cukanja” ali pa preklapljanja, ki se pokaže, kadar klasični avtomatski menjalnik ali pa DSG menjalnik prestavi iz ene prestave v drugo. Tukaj se to dogaja zvezno.

RAV 4 .... z boka

Je pa res, da se je treba ravno tako, kot pri Lexusu, navaditi na tak način in seveda v zakup vzeti tudi “vpitje” motorja v visokih vrtljajih, kadar na avtocesti ali pa pri prehitevanju “pohodimo” plin do konca, da dobimo pospešek.

RAV4 je bolj “ljudski” avto. Več jih boste videli na cesti, kot Lexusov, ki načeloma “pašejo” v bolj premijski razred, kjer se postavlja ob bok nemški trojici. Ni pa RAV4 zato nič slabši. Daleč od tega. Gre za avtomobil, ki je prisoten na trgu (v starejših različicah) že od leta 1994 (1. generacija (1994-2000). Druga generacija je prišla na trg leta 2000 in je bila prisotna krajši čas (do leta 2005). Tretja generacija se je ohranila do leta 2012, ko jo je zamenjala zadnja generacija, ki je pa tudi že doživela “facelift”. Moramo vedeti, da je to prvi t.i. SUV (sport utility vehicle) na svetu, katerga je Toyota lansirala 1994 in takrat “začrtala” trend, ki se je v zadnjih 3 letih razvil v pravo “evforijo”.

Ta zadnji model je dolg dobre 4,6 m in z medosno razdaljo 2,66 m.

4×4 pogon v zadnji generaciji RAV4 je vedno prisoten v kombinaciji bencinsko-električnega pogona (dizla v kombinaciji s 4×4 pogonom ne boste več dobili). V osnovi je ta RAV4 gnan na sprednji kolesi preko bencinskega motorja. Elektromotor na zadnji osi, ki pomeni dodatni pogon, pa ima 50 kW. Tako je skupna moč pogona 145kW(197 KS), kar je dovolj za normalno uporabo.

Elektrika… po testnih izkušnjah sodeč…. 5-7-10 km (hm… ja… loterija, odvisna od “malo morje” dejavnikov) in to do max. hitrosti 70 km/h… več ne. Gre namreč za klasičnega in ne priključnega hibrida. Skratka ob grafičnem prikazu pretoka energije k oz. stran od koles, k polnjenju/praznjenju baterije, prisili človeka, da se “igra” sam s sabo oz. skuša ugotoviti, koliko mu bo uspelo prevoziti na elektriko.. s tem se v bistvu prisili obnašati ekološko. S tega stališča je tak RAV4 igračka, s katero ugotavljamo, a nam bo “ratalo” pripeljati se do trgovine, šole, vrtca brez da se vklopi bencinski motor. Je pa res, da moramo biti korektni do ostalih udeležencev v prometu in tega ne početi takrat, ko je potrebno zagotavljati pretočnost prometa. 😉 Osebno? A se da dobiti priključnega hibrida? 🙂 Da bi bilo za vsaj 40-50 km?  😉

Grafični prikaz "flow"-a energije med motorjem, baterijo in kolesi

Je pa res, da hitrostnih rekordov s tem avtomobilom ne boste podirali. Kar seveda tudi ni namen. Avto je visok in ima SUV-jevsko naravo. Zato se v ovinkih bolj nagiba kot kakšna limuzina. Najvišja hitrost je pa 180 km/h.

Prestavna shema pri menjalniku? Hm.. no, tukaj je pa Lexus stopil v korak s časom. Medtem ko RAV 4 ima pa še klasični izgled “stopnic” pri menjalni ročici… mogoče majhen minus k izgledu?

Prikolica? V takšni kombinaciji…. 1.650 kg. Dovolj za vleko na dopust v kamp. Je pa treba računati z malo višjo porabo. Na testu je bila ta nekje med 6,5 in 7,5 l…ker smo ga pognali tudi malo po okoliških hribih med Logatcem, Žirmi in Vrhniko (Sveti Trije Kralji na Vrhu pri Rovtah).

Cerkev svetih Treh Kraljev

Hvala lepa prijazni ga. Petri pri podjetju Toyota Center Ljubljana za omogočeno testno vožnjo. Lahko jih obiščete….imajo Toyot toliko, da jih prodajajo ;-)…

Mat Wilson – Toyota RAV4

Uradna stran TOYOTA RAV4

Uradna stran prodajalca TOYOTA CENTER LJUBLJANA

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: