LEXUS NX HYBRID – sci-fi or reality? And Mali Lošinj – peace of heaven on Earth?

LEXUS NX 300h, AWDLEXUS NX 300h AWD, F SPORT

“Ja, a nisi že vozil hibrida?”

“Ja sem, samo, tisto je bil RAV4, tole je pa LEXUS.”

“Aha, pol to ni isto.”

“Mah, je….podobno…tko kt Audi in VW al pa Škoda.”

“????”

“Ja… tehnologija je enaka… enak pogon, enak motor, enaka logika električnega pogona, samo dražji model…kt Audi in VW…ta logika… “premium” del v Toyoti-nem koncernu.”

img_20171230_081224.jpg

Ja, tako je. Gre za premium razred pri Toyoti. In to se tudi vidi in pozna. Da ne bo pomote. Toyota je “čist kul” in v redu avtomobil. Kakršnakoli Toyota. Je pa res, da ko se človek usede v Lexus-a… ha…. to je pa malce drugačen svet. Detajli so tisti, ki naredijo ta avto… oz… ko te pripravijo, da rečeš “wooow…lepo”.

 

Mogoče po krivici zapostavljena avtomobilska znamka, ki je ni zaslediti v velikih številkah (kot npr. konkurenčne nemške znamke v tem razredu). Pa vendar… osnovni model za 45 jurčkov in nadgradnje modelov in opreme, ki lahko cene dvigujejo (celo močnejša baterija 450h, F Sport, Premium Hybrid…) kar precej, kar precej… Pa še vedno lahko nižje, kot pri konkurenčnih znamkah.

In kaj je tako posebnega? NX ima kar nekaj detajlov, ki so posebni. Linije in robovi so ostri, značilen je svetlobni podpis v obliki različnih oblik “L”-ov. Velika maska na velikem in zajetnem odbijaču. Serijske LED dnevne luči. Z novim modelom pa celo matrične LED luči.

 

V NX-ovi notranjosti je malo “poceni” plastike. Vse je v usnju in lepo sledečih šivih, brez napak. Sredinski zaslon ni “touch” tehnologije, ampak ima NX “sledilno” ploščico na sredinski konzoli (kot Audi ali pa BMW). tudi veliko gumbov najdemo na sredinski konzoli… če koga to moti… je to predvsem stvar posameznika. Je pa, na momente, bolj varno kot “touch screen”-i. In pohvalno je tudi, da lahko nastavljamo temperaturo na klasičen način in ne preko sredinskih grafičnih vmesnikov. Tako lahko vsaj to nastavljamo “na pamet”, brez iskanja po vmesniku.

DSC_0164

Motor? Ja, hibrid je. Kombinacija med bencinskim in elektromotorjem s samodejnim polnjenjem, kar pomeni, da elektromotorja ne polnimo preko električnega omrežja (ni priključni hibrid!), pač pa z bencinskim motorjem v vzporedni kombinaciji ali pa z vožnjo (pri odvzemu plina ali pa zaviranju). Napolnjena baterija verjetno zadostuje samo za nekaj km (v praksi)… Se pa da peljati do 70 km/h…seveda če vmes ne pride nobeden večji klanec. Načeloma je ta varčna vožnja bolj možna v mestih in na lokalnih cestah.. na avtocesti pa lahko na pomoč elektromotorjev pozabimo, ker so hitrosti prevelike. Aja… dizlov ni! 🙂 Poraba? Na testu 7,5 l/100km.

 

Če prestavimo v “sport”, pa lahko celo vidimo “stari”, klasični “obratomer” in potem (če nismo navajeni) se ustrašimo. Česa? Ja, dejstva, da ta avto vozi s kar visokimi obrati in pa seveda… zaradi samodejnega neskončnega menjalnika tudi malo glasneje. Definitivno pa manj kot s Toyoto RAV4, ki ima enak sklop, vendar je zaradi prodajne politike podjetja postavljena nižje in zaradi tega mogoče tudi manj izolirana. Ampak tudi tukaj je na momente občutek, da vozimo skuter, ker motor enakomerno “poje”.

 

Največji šok (pri nenavajenih voznikih) je pa hipno prehitevanje na avtocesti ali pa lokalni cesti, kjer pa se ta avto krepko “zarjove” :-), ker pač vrtljaje dvigne motor na maksimum…. 197 “konjev” je treba zbuditi :-). Avto ni pristaš športne vožnje. Je pa vožnja z njim udobna. 4,6 m dolg in z medosno razdaljo 2,66 m namreč lahko obljublja tudi to.  Prtljažnik? Cca. 550 l. Pa 1.5 t lahko vlečete v obliki prikolice. Malo? Hja, lahko je… samo… a boste s takšnim avtom vlekli prikolico????  😉

Primerjava velikosti z enim izmed bolj znanih in prodajanih modeloc - Peugeot 3008

Avto je v detajlih, vožnji in kakovosti res v razredu premijskih SUV-jev in nakup takšnega je definitvno stvar posameznika. Namreč NX ti je lahko všeč ali pa ne. Vožnja takšnega hibrida ti je lahko všeč ali pa ne. In cena ti je lahko všeč ali pa ne. Resnično stvar posameznika. Definitivno pa ne/namerno spregledan avto in avtomobilska znamka. Je pa hibridna tehnologija realnost. Pa če se tega zavedamo ali pa ne.

"Let's ride!"

Mali Lošinj je idealna lokacija za preživljanje kratkega dopusta v prehodu iz starega v novo leto. “Lušten” hotel Aurora (o hotelu v drugem blogu), ki sicer sprejeme veeeeliiiiiko avstrijskih in nemških gostov :-)…. ampak, če to človek odmisli.. res lepa in top lokacija. S takšnim avtom kot je Lexus NX lahko raziskujemo tudi lokalne vasice, poti, se parkiramo ob obali in uživamo v sončnih vzhodih ali pa zahodih. Ni sicer gradov, pa vendar lahko človek “potuje” tudi v zgodovino, če pomisli, da so v okolici Malega Lošinja našli tudi Apoksiomena. 192 cm visok bronast kip Apoksiomen iz časov antične Grčije, ki ga je mogoče videti v muzeju, je impozanten. V človeku vzbudi domišljijo in nehote si skušaš zamišljati, kaj in je ta kip “videl”, ko je nastajal in kaj se mu je dogodilo, preden je padel v vodo v bližini Malega Lošinja, kjer so ga našli 1996.

 

Skratka, Mali Lošinj je drugačen, od preostale Istre. Nekako človeku priraste, ker ni tako “stisnjen” v skale, kot je vzhodna istrska obala ali pa tako gosto obljudena, kot je zahodna istrska obala. Ker ima veliko možnosti za izlet na okoliške otoke (Ilovik, Susak itd.). Res pa je, da je razlika, ali si tukaj sredi zime ali sredi poletja. Pa Rusi so tudi že tukaj… vsaj po lastništvih lokalne turistične in hotelske verige sodeč… in ne vem.. je to dobro ali ne? Za lokalno prebivalstvo verjetno je…vsaj zaradi služb…

 

Hvala podjetju Toyota Center v Ljubljani za omogočen test tega SUV-ja. Bilo je lepo in udobno :-).

Uradna spletna stran LEXUS NX.

Mat Wilson – LEXUS NX review.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: