ŠKODA KAROQ – bye, bye YETI… oz. “vroča žemljica”.

ŠKODA KAROQ, Style 2.0 TDI 4×4 DSG

Škoda KAROQ, Style 2.0 TDI, 4x4

” A je spet Kodiaq?”

“Neeee…ni! Ta je manjši. Ta je tanov. ”

“Tanov? Kakšen tanov?”

“Ja, Karoq je.”

“Pa dobr, no….”

Takole je šlo. Približno. Razlike res ni velike. Je pa vseeno to še novejši Škodin model in to v razredu najbolj prodajanih SUV-jev in tisti, ki ga niso uspeli dobiti na test C-razreda SUV-jev. Verjetno tudi zaradi tega, ker je šele zdaj tukaj in prisoten na slovenskem trgu. Testi pa so bili kak mesec nazaj.

Skratka “vroča žemljica”, ki nadomešča stari model Yeti-ja. Je sicer daljši, nižji od Yeti-ja. Pa verjetno tudi malo dražji. Testni štarta pri skorajda 32 jurjih. Medtem ko, osnovni (1.0 TSI, z Ambition opremo), že za 22 jurčkov.

Precej več jih imajo pri uvozniku zagotovljenih za leto 2018, kot je bilo tistih 400 Kodiaq-ov za 2017, ki so bili prodani še prej kot je prišel v Slovenijo. Glede na podatek o 200 naročilih (ravno tako še predno je prvi prišel v Slovenijo) pa priča, da bodo imeli zopet “sladke skrbi” pri Škodi.

KODIAQ - dimenzije
KODIAQ – dimenzije
KAROQ - dimenzije
KAROQ – dimenzije

Kaj izbrati, je seveda preferenca vsakega posameznika. Kodiaq ali Karoq namreč. Je pa dejstvo, da je Karoq tudi (po prvih vtisih v vožnji) dober avto. Je pa seveda manjši. Drugače sta si pa zelo podobna.

 

Notranjost je Škodina in na “dolgo žogo” tudi VW-jevska. (Škoda KODIAQ – Komotar Minuta), kar pomeni “preprosta in logična”. Ker je pa Škoda… tudi dizajnersko s točno določenim mestom v tem koncernu :-).

Je pa edina Škoda, ki ima možnost dokupa digitalnih merilnikov oz. zaslona, ki je na pohodu pri VW koncernu.

Digitalni zaslon

Kar pa “gate trga”…je pa detajl , ki ga dosedaj še ni bilo mogoče zaslediti pri Škodah… no, mogoče je zdaj že tudi možno to videti pri drugih modelih… vendar… ni ravno “potreben” detajl, je pa definitivno zanimiv in dizajnersko dodelan. Osvetlitev na tleh namreč…pri odpiranju prednjih vrat. 🙂 Tako, da nimajo to samo Land Roverji, Mercedesi, BMW-ji… 😉

Motor je 2.0 TDI z DSG (7-stopenjskim!) menjalnikom in 4×4 pogonom, kar je v tem trenutku najvišja možna izbira. Odkrito povedano… (mogoče je to stvar testnih in prvih serij) malce bolj cukajoč občutek pri DSG menjalniku, kot je to bilo pri Superbu, ki je bil na daljšem testu. Ampak, se da verjetno tudi navadit ali pa bo tudi to spremenjeno. Sedeži so nastavljeni višje, kot pri limuzinah, kar pomeni, da je kot med stegnom in spodnjim delom noge bližje pravemu kotu. Je to boljše ali ni? Pri vstopanju in izstopanju je, pri sedenju.. stvar odločitve. Avto je definitivno treba preizkusit preden gre človek v nakup in pri Škodi so naklonjeni testnim vožnjam. Verjetno se pa nimajo kaj bat. Ker zna bit tole res prodajna uspešnica. Sredinska konzola? Ja ker je avto nekoliko ožji… se to pozna tudi pri širini in zato mogoče koleno bolj “tišči” v sredinsko konzolo. Vendar nič bolj kot pri konkurenci. Vrata pa pokrivajo prag avtomobila, kar je pohvalno.

Zelo lep kratek roadtrip je skozi zasneženo pokrajino, ko se “poženeš” v hrib pri Grosuplju in začneš iskati variante, kako se prebiti po lokalnih cestah do Trebnjega. Seveda v iskanju sonca, ki ga je v zadnjih dneh bilo bolj malo in ki se velikokrat pojavi najprej na vrhu hriba. Tako se je “ulovil” na Čatežu. Ja, tisti Čatež…ki gosti Levstikovo “popotovanje od Litije do Čateža”. Ne, ni tisti Čatež, kjer so terme Čatež… tisti bi bil predaleč… Ti pa je to prej jasno, kot štirim italijanskim avtodomom, ki se pripeljejo iz Čateža. Kaj za vraga tam iščejo.. vidiš, ko gledaš vnos v navigacijo. Navigacije ne poznajo Čateža kot Čateža s termami, ampak Čatež kot kraj nad Trebnjem oz. Velikim Gabrom. ;-).

Podjetje PANJAN ima na zalogi tega testnega Karoq-a. Oglasite se pri njih. Se ga splača preizkusit.

Uradna stran – Škoda KAROQ

Mat Wilson – predstavitev Karoq-a 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: