Kia SPORTAGE – češki Korejec ali korejski Čeh (igra besed…drugače pa slovaški)? In grad Bogenšeperk…

KIA SPORTAGE, 1.7 CRDi (FWD)

Kia Sportage, 1.7 CRDi (FWD)
Kia Sportage pred gradom Bogenšperk

“Kva je blj prou? Češki Korejec al korejski Čeh?” Mah, oboje je v redu. V nobenem primeru pa nima več to nobenega slabšalnega prizvoka in občutka, da je avto “češki”.. res ne. Res pa je, da je narejen na Slovaškem… ampak igra besed je bila pa zanimiva 😉😋🤔.

Tako kot je Kia naredila in revolucijo in evolucijo v zadnjih 30 letih.. ne vem, če je še kakšna avtomobilska znamka… gledano svetovno. V Ameriki je ta znamka izredno močna in po nekaterih podatkih takoj za Hondo, Fordom in Toyoto (definitvno pa skupaj s Hyundaiem peta (5!!!) največja skupina na svetu s prodanimi 8 milijoni na svetu… kar ni zanemarljiv podatek glede na dejstvo, da gre “našemu zetu” D. Trumpu že vse skupaj močno “v nos” in teži k temu, da imajo prednost ameriške, domače avtomobilske znamke.

1.7-litrski dizel… s 85 kW (116KM) za dobro tono in pol težak avto… je dovolj ali ni dovolj? Odvisno od posameznika. No, ravno prikolic vsak dan ne bo šlo vozit s tem avtom.  Takrat je treba razmišljat o 2.0 CRDi (s 101 kW ali pa celo 136 kW). Občasno pa ni problem.

Avto je dolg skoraj 4,5 m (no, 2 cm mu fali 😉 ). Medosna pa je tudi udobna s svojimi 2,67 m. Oblika je pa v povezavo s predhodnikom precej spremenjena.. predvsem sprednji del. Medtem ko bočna linija še vedno sledi, predvsem z značilnim C stebričkom, prejšnjemu modelu.

IMG_20170913_104631.jpg

Asistenčni sistemi so dosegljivi… so pa seveda doplačljivi… Je pa zanimivo, da je svoji cenovni dosegljivosti navkljub, na primerjalnem testu zasedla malce slabše mesto. Kart seveda ne pomeni, da je slaba… samo vsi faktorji vključeni v samem testu so bili v boljših kombinacijah pri drugih avtomobilih. Vseeno pa 7-letna garancija tudi nekaj pomeni.

Primerjalni test SUV-jev C segmenta

Komotar minuta…. primerjalni test

Pogled na merilnike

Pros/Cons? Definitvno je velik plus oblika, ki res sledi zadnjim smernicam v avtomobilski industriji. Takoj pa minus, ker zaradi tega ni oblečen prag avtomobila.. pa so spet hlače in nogavice umazane (kot pri Mercedesu GLC). Jebi ga… sam čez rob bi bilo treba “zapeljat”… se vpraša človek, kdo to dizajnira v vseh teh silnih teamih… oz. kaj se pogovarjajo takrat…. Pa saj je to velikokrat prisotno vsepovsod… ljudje enostavno ne pogledajo konkurence… potem je pa velik “Woow” ko, predsednik uprave nemškega proizvajalca avtomobilu na avtosalonu gleda rešitev na korejskih avtomobilih in jo celo pohvali. Halooo? Je jeba, če se moraš kot zaposleni v BMW-ju vozit naokrog v BMW-ju.. potem pa ne vidiš, kaj in kako je pri drugih proizvajalcih, a ne ;-)…

Martin Winterkorn (VW) in Hyundai 🙂

Drug majčken osebni minus… osrednja konzola.. kar tipičen, sicer “zaokrožen” vogal, vendar moteč za 175 cm velikega človeka.. nekako koleno kar “pade” v tisti vogal… in zopet malo boli…če si prehiter pri sedanju v avto…potem pa spet “shit, kva zaboli”…ampak moja opazka… drugih ne bo zmotila.

Poraba? Nizka. Na testu… 6,8 l/100 km. Oz. v mejah pričakovanega za dizla in tak avto. 😉

Grad Bogenšperk je eden izmed lepše ohranjenih in vzdrževanih renesančnih gradov na Slovenskem. In postavljen na res zelo lepi lokaciji v občini Šmartno pri Litiji. Začetek gradnje se datira v leto 1511. Danes je pa nepremičninski spomenik državnega pomena. Pomemben je pa tudi čas, ko je na njem živel Valvasor (1672-1692). To obdobje se namreč šteje za najustvarjalnejše obdobje v njegovem življenju.

Danes je znan po muzejskih zbirkah (Valvasor) in po lepih poročnih obredih v poročni dvorani. Lep izlet!

 

Podjetje PanJan – zastopnik za vozila KIA

Uradna stran  – KIA SPORTAGE

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: