FORD EDGE “on the edge with the Edge” and Otočec Castle

FOR EDGE TITANIUM 2.0 TDCI BI-TURBO 145 kW (210KM) AWD

“Kirga Forda pa boš meu?”

“Edga!”

“Kva? Dej po slovensk povej!”

“Ja, no, sej! To je to!” 🙂

Takole se je začel pogovor s kolegom zjutraj na dan, ko sem prevzel 4,8 m dolgega Forda, ki temelji na Mondeovi osnovi. Avto izgleda res “nabildano”. Predvsem ko ga pogledaš iz “avtomobilsko idealnega kota”. Marsikateri v tem SUV razredu ne izgleda tako široko. Tukaj so pa takoj padli komentarji, češ, ta avto je pa zelo stabilen, ker je tak, širok… karkoli je že to pomenilo 🙂 . Je pa res, da je že nekaj let v Ameriki in je tam tudi narejen.. če to kaj pove o dimenzijah.

Pa tudi detajlov je kar nekaj iz Mondea, S-maxa…. COPY/PASTE? No, saj ni nič narobe s tem. Edino, kar je.. tudi kakšne zadeve, ki bi jih načeloma lahko popravili, se prekopirajo…npr. nasičenost merilnikov s podatki.. da se kar malo izgubiš, ko iščeš tistega, katerega si si zaželel v tistem trenutku.

Motor ni brutalen, ampak mu pa vseeno ne zmanjka moči. 145kW (210KM) s “POWERSHIFT” avtomatskim menjalnikom je odlična kombinacija, predvsem za nekoga, ki ima težave s koleni 😉 .  Skratka več kot dovolj za “navadnega, umirjenega in ne preveč zahtevnega” voznika, ki zlahka doseže potem potrebo med 7,8 in 8,5 l/100km (ja.. avto ima krepko čez 1,9 tone). Če je to veliko? Hja, no.. je in ni… avto je velik, motor pa tudi. Resda ni menjalnik na nivoju “slavnih” DSG-jev… saj po lastnih izkušnjah, lažje dosežeš za liter manjšo porabo.. pa vendar.. dajmo malo računat. Kdor kupi tak avto, ga ni kupil zato, da bo z njim delal rekorde v nizki porabi, ampak zato, da se udobno pelje. In z Edgom se da…udobno peljat.

Udobje za volanom. Sedež “objame” hrbet in rit. Če sem iskren… mene celo malo preveč in sem imel težave pri mojem išiasu oz. čutil sem, da mi stranska opora malo preveč tišči v nogo… in je hotela noga že malo “zaspati”. Ampak to sem jaz.. druge to ne bo motilo.

Vrata so, hvala bogu, “zvita” čez prag, kar pomeni, da hlače, nogavice, noge ne bodo umazane ob vstopu/izstopu iz avta. Dobra, ni pa nova pogruntavščina, je zvočna “kompenzacija” hrupa iz okolice.

Svetlobni podpis ponoči je pa tudi prepoznaven in verjetno se ga ne bo dalo zamenjat z drugim najbolj izrazitim v tem trenutku v tem razredu – Renault Koleos .

47 jurjev v štartu za tale model s to opremo, drugače pa lahko štartate s 46 jurji. Ja, stvar debate in premisleka. Avto “rine” v konkurenco premijskih razredov. Tudi nudi vse, kar premijski razred nudi šele, ko za tisto doplačate in boste že v štartu 10-15 jurjev višje. Skratka. Res. Stvar posameznika. Če je “price performance” ali ne.. je tudi čisto ocena posameznika. Če rabi to človek ali ne.. tudi… če mene vprašate… vsakemu bi privoščil avto “nabutan” z vso možno varnostno opremo, za 10 jurjev… ampak to danes na žalost ne gre. tako, da … ja… stvar posameznika.

Grad Otočec si je vredno ogledat, ker je nekaj posebnega (Grad Otočec). Tudi okolica gradu, da o sami Dolenjski sploh ne govorimo. Vedno si je lepote Slovenije dobro ogledat z vožnjo po stranskih cestah. Z avtoceste se nič ne vidi! Ko pa zavijete na izvozu za Otočec dol in se začnete vozit po  “stari” cesti proti Novem Mestu, je pa kar naenkrat toooliiiiiko stvari za pogledat. Probajte. Za hec. Eno nedeljo, če ne gre drugače 🙂 .

Hvala podjetju SUMMIT in ga. Meglič in ga. Kaplan za možnost. Oglasite se pri njih… imajo toliko Fordov, da jih prodajajo 😉 (FORD – SUMMIT)

Mat Wilson – Ford Edge test (YOUTUBE)

Komotar minuta s Ford Edgom na Nürburgring

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: