PEUGEOT 5008 – true SUV or just a fancy lookalike? (beri “gradovi na Slovenskem”…)

Peugeot 5008 1.6 BlueHDi 120 S&S

IMG_20170826_073227.jpg

“Čist drug avto!” je bil prvi komentar… in možakar me je na parkirišču ene izmed sevniških zasebnih pekarn izprašal o njem kar podrobno. Mere, moč motorja, koliko “papa”, koliko stane, kaj pa ima od opreme? Zjutraj! Ob 6:15. Benti! Tud zjutraj je povzročal tale avto obračanje glav! In čudenje, ker je bil ob testiranju, pa še danes… redkost na cestah. Bo pa bolje, ker se je že stari “zasidral” pri Slovencih in verjetno bo marsikateri lastnik starega P-5008 zamenjal… za novega. Sploh ker zgleda tako SUV-jevsko, tako trendovsko. Zakaj “izgleda”? A ni?

Ne, načeloma mu do tistega 100% SUV-jevstva manjka 4×4 pogon, ki ga pa Peugeot (v povezavi s Citroenom) ne ponuja. Ponuja pa t.i. ADVANCED GRIP CONTROL, ki pomaga, da se prednja, pogonska kolesa ne vrtita v prazno na bolj zahtevnih podlogah. Ni pa to 4×4 pogon, bodimo odkriti. Čeprav razmišljanje, kdaj pa potrebujemo 4×4 pogon… mogoče, ni odveč? Ko imaš priliko vozit avto z vgrajenim indikatorjem prenosa moči  kot to ima npr Renault KOLEOS, vidiš, da pri normalni vožnji, pa četudi čez ovinke, preklopa na zadnji pogon skorajda ni… le v res ekstremnih primerih vožnje skozi ovinek uide na zadnji pogon 10-15%. Pustimo ob strani, kdaj pa dejansko potrebujemo 4×4 pogon. Načeloma v slabih pogojih le ni odveč, če ga imamo… vendar, kot je že legendarni profi Brane Küzmič dejal… ni se problem hitro peljat, problem se je hitro ustavit… in takrat ti ne pomaga pogon, pač pa gume in zavore :-D.

Avto je glede na predhodnika tudi shujšal. se je pa tudi spremenil v dimenzijah. Dolg je “reci in piši” 4,64 m. Medosna je pa kar 2,84 m (11 cm daljši od pretekle generacije in za 12 cm daljše medosje). Od tal pa umaknjen skoraj 24 cm. Tako, da je vožnja lahko zelo udobna, je pa tudi lahko malo “offroad”-ovska… če je treba.

Motor? 88kW (120KM). “Mjčken” premalo za tak avto (kljub “samo” 1.365kg). Pelješ se, da ne bo pomote, odlično. Spet pa ga je bilo potrebno pognati malo v hrib, v serpentine. In ko ga porineš v ovinek in zahtevaš, da “skoči” iz ovinka, se majčeno upira in sprašuje: “A ti to meni? No, malo počakaj, da vdihnem! :-)”. Skratka, verjetno bi bila izbira s 110kW (150KM) motorjem boljša. Da ne govorim o 133kW(180KM), ki pa mora bit kot “sneta sekira”.  Sploh s 6-stopenjsko avtomatiko. No, ta je ni imel. In zato je bilo potrebno malce telovadbe, kar pa je, kot sem že omenil pri Škodi KODIAQ lahko naporno, če človeka malo “matra” koleno. Drugače pa prestavlja Peugeot zelo lepo in zvezno.

P-5008 pred vhodom v grad Sevnica
castle Sevnica and Peugeot 5008

PROS/CONS oz. “SLADKO/KISLE” (če bi/ko bo tale avto testiral Ciril Komotar v Komotar Minuta. Moja pripomba je definitvno volan. Če sem odkrit, mi zadeva izgleda “kul”! Mi pa ne ustreza, ker sem očitno ravno takšne višine, da mi ob pravilni postavitvi sedeža in volana, zgornja prečka zakriva serijske digitalne merilnike. In pa druga… te “preklete” tablice in zasloni na dotik ;-)… sploh pa, če moraš preko zaslona uravnavati tudi temperaturo. Malce prilagajanja potrebuje človek in verjetno čisto na pamet ne bo mogoče nikoli nastavit in bo potrebno pogledat na ekran. Je pa prednost, da je ekran vsaj visoko, tako, da človek vseeno manj umakne pogled iz ceste, kot pri drugih, kjer je ekran nižje, v armaturni plošči. Super pa izgleda “kokpit”, ki objame človeka in ima varen občutek. In pa seveda.. serijski digitalni merilniki, ki jih je pri VW koncernu potrebno doplačati.

kokpit v P-5008

Cena? Ja tale grafitna “strela štarta pri 24-tih jurjih. Ampak ne boste zadovoljni. Asistenčne programe bo potrebno še doplačat… tako, da računajte raje na 3-4 jurčke več ;-)…. ta hud z asistenčnimi programi in ta hudo GT opremo in ta hudim motorjem, avtomatskim menjalnikom pa….38 jurjev, kar je pa že konkretna cena (zagotavlja vse… tudi masažo v sedežih in pa samodejno zaviranje v sili, opozorilnik pred naletom spredaj, sistem za ohranjanje voznega pasu in preverjanje utrujenosti voznika, samodejno prilagajanje svetlobnega snopa in prepoznavanje prometnih znakov, radarski tempomat s funkcijo samodejnega ustavljanja v kombinaciji s samodejnim menjalnikom, opozorilnik na vozila v mrtvem kotu, sistem za samodejno parkiranje in 360 stopinjski pregled okoli vozila… ;-). Avto je dober. Sicer pa, kateri pa ni. In pri odločitvi definitvno veliko vlogo igrajo preference. Kar pa naredijo vsakega posameznika unikatnega in prav je tako. Drugače bi še vedno vsi kupovali Forde T, ki bi bili v kakršnikoli barvi hočete, samo da je črna. ( Henry Ford: “A customer can have a car painted any color he wants as long as it’s black!” ). Tako je bilo na začetku avtomobilske revolucije… ;-).

Sevniški grad je bil v primeru P-5008 le izhodišče za “pohajkovanje”. Zatorej tudi lepa jutranja kulisa s sevniškega gradu. Mah, zdaj pa je že skrajni čas, da ga obiščete, ker se je pojavil že v štirih blogih 😉 (MB GLC, Renault KOLEOS, Audi Q7 in današnji P-5008)

Drugače je pa z gradom v Podčetrtku (Grad Podčetrtek). Ta nekoč lep in velik grad propada, ker se ne najde kupec zanj. To je tisti slavni grad, za katerega so na Bolhi naredili oglas, kjer se grad prodaja za 370 jurčkov. Ko se človek sprehodi po prostorih, lahko vidi vso veličastnost gradu, katerega začetki datirajo v 12. stoletje.

Roadtrip s P-5008 se je nadaljeval po Koroškem, kjer je možno poleg znanih krajev (Dravograd, Črna, Mežica, Prevalje) prespati tudi v majhnih butičnih hotelih (npr. Mini Apart Hotel Sonce ) ali pa turističnih kmetijah.

Skratka čudoviti kraji. Da ne govorimo o Pavličevem sedlu in pa Logarski dolini. Prekrasni konci Slovenije. Ki kar kličejo po izletih.

Logarska dolina…. ja.. tam je res lepo…

Obsežen test P-5008 – Mat Watson (Youtube – test P-5008)

Uradna stran – Peugeot 5008

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: