MERCEDES-BENZ GLC. Premium car or SUV for everybody?

Mercedes-Benz GLC 250d 4MATIC (150kW, 9-speed AUT)

Na Rakitni
Offroad na Rakitni?

Mercedes it is! Going on a test drive with one of those… can be “fast&furious? :-). No, ni tko hudo. Je pa vseeno fajn feeling, da se usedeš in pelješ. Kam pa? Ideja je naredit nekaj km, kar počnem zadnje čase, da vidim, kako se človek počuti, ko mora po 2-3 urah vožnje stopit ven iz avta. Da vidi, ali bo čutil vsa vretenca v hrbtenici, ali pa bo rekel “ŠEEEEEE”.

Pa sva šla. Obiskala Sevnico (ja, uno od Melanije), pa Rakitno, pa Vrhpolje in Vipavo. Kar nekaj km. Avto je tipičen SUV, saj je Mercedes bil eden izmed prvih.. že s predhodnikom GLC-ja, GLK-jem. Se spomnim, da je en znanec dolgo iskal avto zaradi težav s hrbtenico in nazadnje kupil GLK-ja. Še dons ga ima.. mislim, da bo že kar blizu 10 let… Preobrazba je bila pa temeljita (tako po obliki, kot po merah). Bolj zaokrožen in seveda tehnološko naprednješi. Serjiski 4-MATIC pogon in 9-stopenjski menjalnik. Benti… “Dis is not kr taku!”

150 kW (204KM) “padejo” ven takoj, ko jih človek potrebuje. Res pa je, da je to še vedno SUV in ne kakšen športni kupe. Poraba se je na testu ustalila na 7,4l/100km, kar je za takšno moč in takšno težo, sprejemljivo.

Do Sevnice najprej po avtocesti, potem pa po lokalni precej zmahani in luknjasti cesti. Ampak, avto se v COMFORT načinu ne brani niti takšne ceste. Občutki so bili dobri. No, potem pa nujen postanek na sevnišem gradu. Grad Lichtenwald… tko mimogrede. Lepo je tukaj. Sploh v zadnjih letih je lokalna turistična organizacija naredila ogromno za prepoznavnost in tudi sam grad je vreden ogleda. Lep izlet za tiste iz drugih koncev Slovenije.

Aktivni tempomat mora biti obvezna oprema v takšnem premijskem avtu, drugače že ne gre. In z vklopljenim tempomatom avto lepo sledi prometu in tudi ni pretirano grob ob zmanjševanju hitrosti, kot so nekateri konkurenčni avtomobili, ki ob zmanjšanju hitrosti na tempomatu zelo odločno stisnejo zavore. In to zna bit moteče. No, tukaj ni bilo. 🙂

Se pa najde kakšna pomankljivost. Ena izmed tistih lastnosti, ki ne bodo všeč ženskam, je dejstvo, da oblikovalci niso upoštevali trenda pri oblikovanju takšnih avtomobilov in je rob vrat pri GLC-ju še vedno klasično visok. Skratka pragovi avtomobila ostajajo nepokriti, kar pomeni najmanj umazane hlače ob izstopu, če ne celo (pri ženskah) tudi kakšna neprijetnost v zvezi z nogavicami. Škoda. Konkurenca je pragove že pokrila z vrati.

Vrhpolje nad Vipavo… Se zapelješ iz Logatca čez Podkraj in malo za Colom nad Ajdovščino po ozki poti desno v dolino in prideš do Vrhpolja.. zanimiv kraj. Tud lepo za pogledat.. za kakšen nedeljski izlet.

Cena? Hja.. precej visoka. Tale štarta s 47-timi jurji. K ga pa še “naložimo” s potrebnimi asistenčnimi in doplačljivimi programi… računajte, na 60 jurčkov…vsaj. Hja. Mercedes je! Npr. paket z voznimi asistenti PLUS ( DISTRONIC PLUS, krmilni asistent in pilot Stop & Go, PRE-SAFE, aktivni asistent za mrtvi kot, aktivni asistent za ohranjanje smeri itd… skoraj 3 tisočake ). Ironija je namreč, da se vsi ti dodatki, ki omogočajo še bolj varno vožnjo.. v veliki meri danes doplačujejo. Pa ne samo pri MB! Da ne bo pomote…

Hvala ga. Diani na Autocommercu. Oglasite se pri njej, če vas takle lepotec zanima.

Uradna stran – MERCEDES BENZ GLC

 

One thought on “MERCEDES-BENZ GLC. Premium car or SUV for everybody?

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: