MAZDA CX-5 – “JINBA ITTAI” and beautiful slovenian mountain side

MAZDA CX-5 CD157 AWD AT Revolution TOP SD

Z Nemca na Japonca? Po toliko letih? Ja, no.. znanec že ve zakaj. Two words for you (from him) – PRICE PERFORMANCE. “Mjčken” manj kt 40 jurjev za tale model.. pa ma VSEEEEE. A je pol sploh še kej za razmišljat? 🙂

Avto je 4,55  m dolg, medosna ( podatek za “udobje” ) je pa 2,7 m. Točno! Kar pomeni relativno velik in udoben avto tudi za daljša potovanja. Got it? 😉 Skratka luškana zadevica. Pravijo Mazdi japonski VW. Že vedo zakaj. Po prodajnih cifrah je pa treba računat, da je Mazde ogromno na drugih celinah in glede na dejstvo, da so narejene na Japonskem, dobesedno.. zna bit vse skupaj res dobra kombinacija.

“Huda je tale rdeča barva!” Jep, prav posebna “SOUL RDEČA”, ki je najdražja od vseh.. ker je značilna za Mazdo. Se sklada z reklamo, kjer propagirajo še njihovo “zlitje človeka s konjem” ( JINBA ITTAI – MAZDA ).

Zanimivo je, da delajo mazdini inženirji spet revolucijo oz. nekaj novega. Izenačili so kompresijska razmerja pri bencinskih in dizelskih motorjih. In rinejo še naprej.. .radi bi naredili bencinski motor z učinkovitostjo in porabo dizelskega. In glede na zgodovino…jim bo to tudi ratalo. In bo verjetno res prava alternativa elektriki na področju motorjev z notranjim izgorevanjem.

Avto se pelje udobno, sedeži oblečeni v usnje in ogrevani. Mogoče malo kratki.. ampak to je stvar posameznika. Aktivna varnost na višku … “ima sve, sto poželiš!”. Ni da ni. Mogoče samo samostojno speljevanje v koloni.. to še manjka… pa verjetno glede na vgrajeno elektroniko  to ni težava nadgraditi.

Oblika. Hud je predvsem sprednji levi ali pa desni profil.. oba sta enaka, ne tako kot pri kakšni slovenski pevki 😉 … samo zrcalna sta… je pa ta pogled res hud.

Ni sicer profil.. ampak se pa že iz tega kota da videt, kako hud detajl je profil 😉

Edina pripomba je mogoče na premajhno zatesnjenost motornega prostora in v trenutku, ko moraš na zaviti gorski cesti “speljati” iz ovinka in pritisneš na plin.. motor “zapoje”… pa se ga malo preveč sliši v kabino. Motor ima namreč v kombinaciji z avtomatskim menjalnikom 420 Nm navora na voljo pri 2.000 vrtljajih in 128 kW moči na voljo pri 4.500 vrtljajih, kar je precej višje, kot je pri konkurenci kjer se te vrednosti pri primerljivih motorjih začnejo precej nižje. Zato motor rad zapoje, kar ni nič narobe. Žeja? V mejah normale (7,5 l/100 km po priganjanju v hrib) 😉 Je pa to še eden redkih motorjev, ki ni podlegel “downsizingu””… še vedno ima 2.200 ccm.

7 sedežev…pozabte! Jih ni. Roko na srce.. za to mu manjka vsaj 15 cm. Vlečete pa lahko “komot” 2,1 jurja kg težko prikolico. Samo potem ste pa v drugi kategoriji! “B” ne zadostuje več! Ste namreč čez 3,5 t. Tko za info.. k velikokrat vidi človek, kako vehementno vsi vozijo težke prikolice, pa so včasih v nedovoljenem položaju ;-).

Jezersko je v tem letnem času čudovito. No, ne rečem, da ni lepo tudi v jeseni, pozimi, spomladi…. je bilo pa lepo tudi takrat, ko smo ga obiskali s tole Mazdo. V dolini 35 stopinj Celzija… tukaj pa prijetnih 23. Skratka sproščujoče, lepo in predvsem zelo tiho in mirno. No, razen občasnih motenj turistov, in hrupa izpod koles in motornih pokrovov modelov, ki fotografirajo avtomobile. 😉Zgornje Jezersko

Res je vredno postanka in ogleda. Pojdite, ko se vam pokaže čas. Kratka urica vožnje iz Ljubljane, pa ste že v popolnoma drugačnem svetu. Raznolikost Slovenije na tako majhni površine je nenormalna. ( Foto: Jaka Ivančič, Jaka Ivančič – Photography )

IMG_9001.jpg

In ni hudič, da ne najdete kaj zase. Z dobrim avtomobilom ali kolesom ali peš. Mogoče z vlakom? Ni vrag!

Lahko pa celo z avtovlakom na relaciji Bohinjska Bistrica : Brdo. O tem pa več kdaj drugič!

Hvala A-COSMOS za možnost vožnje s tole rdečo Mazdo. It was fun.

Uradna stran Mazde Slovenija

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: