ŠKODA KODIAQ: Revolution in space? Or just good “price performance?

ŠKODA KODIAQ Ambition 2.0 TDI 110kW 4×4

Škoda KODIAQ, Ambition 2.0 TDI 110kW, 4x4

Se vpraša človek, ja. Je to revolucija v prostoru? Mah, mislim, da ne. Mislim, da je to logična posledica dejstva, da vsi proizvajalci “silijo” v t.i. SUV razred in Škoda je morala tudi nekaj storiti, ker bi drugače “zamudila vlak”. Zakaj je pa tako velika? No, to je pa verjetno tudi logična posledica, ker so pač vse Škode za “mišjega” v svojih razredih večje od konkurence. In tako mora bit v notranjosti tudi Kodiaq… večji od konkurence.

Mangrtsko sedlo

Zunanje dimenzije niso tako “na hudičevo” velike in večje od konkurence. “Zadevca” je komaj 4 cm daljša od Škode Octavie Combi. 4 cm!!!!! Superb je daleč pred njim. Ampak, ko se pa usedeš noter in nastaviš sedež za pravilno sedenje pri vožnji… potem pa se ob svojih 175 cm usedem na zadnjo klop…uide domača “mater kolk placa”… ja, od kolen do zadnjega dela sprednjega sedeža… skorajda 30 cm… Čaki… kako? Moje osebno mnenje… prav preprost trik, ki izhaja iz komentarja moje boljše polovice, ko reče “Pismo, tole prednje steklo je pa tako pokonci, kot je bilo pri katrci!”… No, trik ni (vsaj zdi se mi) v “pokončnosti” stekla… pač pa v tem, da je steklo pomaknjeno dokaj naprej in s tem cela kabina… in tako so “pridelali dodatne cm v kabini. SIMPLY CLEVER!

Ja, vem, ja, ta SIMPLY CLEVER ni zaradi tega, pač pa zaradi drobnih dodatkov, kot je zaščita roba vrat, ki skoči ven, ko odpreš vrata in ne poškoduješ svojega in sosedovega avtomobila v parkirni hiši, v dežnikih skritih v vratih, strgalo za led, zataknjen na notranji strani pokrova za točenje goriva ipd.

No, ta ni imel 7 sedežev. Lahko jih pa ima. Tko, za info :-)…

Motor? Ja, odkrito povedano. Malo “sapce” je zmanjkalo v ovinkih na Mangrtsko sedlo in Vršič. Vsaj takrat, ko ga “pohodiš”, da spelješ ven iz ovinka. Ampak načeloma gre tud s tem motorjem (110kw/150KM), ki tudi ni bil pretirano žejen, kljub preganjanju in priganjanju po teh prelepih hribih in serpentinah. 6,8 l/100 km za “švoh” 1,7 t težkega Kodiaqa ni neka žeja.. se mi zdi.

Vršič - Ruska kapelica

Menjalnik je pa itak “stickshift”. Malo več dela v ovinkih z levo nogo in desno roko. Zdravniki sicer pravijo, da je to kr “trapast” gib za hrbtenico in bi se strinjal z njimi. Tako, da, v tem primeru…. DSG… bolj prijazen, za hrbtenico :-).

Cena tega avta? Izhodiščna za ta  model s to opremo… 30 jurjev… Hm, veliko ali malo.. stvar debate. Kakor komu znese. Je pa res, da je Škoda daleč od tiste stare “Julke” ali pa “Favoritke”. Ampak, ko se človek obrne nazaj v preteklost.. in ko bi takrat vedel, kaj bodo tile Čehi naredili danes…ma, tudi kakšna sočna bi ostala neizrečena na ta račun, ker je to samo “Škoda”. Kot človek zdaj zasledi v medijih.. se malo že Nemci “tolčejo” po glavi zaradi uspeha Škode. Pa znak tudi ni tako “češki”… kot eni pravijo 🙂

Hvala g. Iztoku iz podjetja PANJAN Trebnje za omogočen test tega črnega KODIAQ-a. Ja, zaenkrat je treba še vedno čakat na njega kar precej časa.. pa se bo že “uneslo”.. bo drugo leto bolje :-)…če človek gleda, da letošnjo kvoto 400 Kodiaqov, ki so jih prodali še predno je na test prišel prvi (tisti živo rdeče barve)… da to kvoto naredijo Čehi v eni dnevni izmeni 🙂20170215_183752.jpg

Mangrtsko sedlo, dolina reke Soče, Tolmin, Bovec, Vršič…. to so pa tako lepe zadeve za pogledat, da … če mene vprašate.. kaj še čakate? 😉 In to je v Sloveniji, mimogrede 😉

Uradna stran ŠKODA KODIAQ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: