AUDI Q7 or AUDI Q5 are they comparable? Nope! But they are related! Definitely!

Audi Q7 and Audi Q5

“Kako hudiča jih pa ločiš???” se priduša znanec, ki ne da kaj veliko na avtomobile. Kar je po svoje tudi prav in včasih celo manj stresno :-). Moj odgovor: “Ah daj no…po številki, a ne? :-)” Hec pač mora biti.

Eden je dolg 4,66 m in ima medosno razdaljo 2,82 m, drugi pa 5,05 m in ima medosno razdaljo 2,99 m… no, to je pa že kar velika razlika… ok.. 39 cm v zunani dimenziji…. eden malo večji A4 format lista 😉 in pa “samo” 17 cm v medosni razdalji… no, pa najcenejši Q5 42.640€, medtem ko je najcenejši Q7 68.450€. Zgornja meja je pa …. hm… no, visoka.

Peljeta se pa oba dooooobro… oz. zeeeloooo dooobro. Je pa res, da sta v osnovi bolj trda, športna. Vsaj za tiste nas, ki že čutimo hrbet in že vemo, kje je kakšno vretence v hrbtenici. Q7 je imel tudi vgrajeno “zračno” vzmetenje. Ja, takoj sem vklopil “comfort” in ga pognal po precej zmahani cesti od Trebnjega do Sevnice. Je, razlika je, samo, toliko pa spet ne, da bi lahko rekel, da nisem čutil nobene luknje.

Q5 je v notranjosti precej majhen glede na svoje zunanje mere. Presenetljivo majhen za svoj razred. Če pogledamo samo znotraj koncerna, najdemo večje avtomobile v tem razredu, ki so tudi cenejši ( če samo primerjamo po dimenzijah VW TIGUAN-a in pa prvaka v velikosti v tem trenutku, Škodo KODIAQ-a). Ampak, tega avta ne kupimo zaradi tega, ker bi hoteli velik avto, ampak zato, ker je dober in pa zato, ker je nekdo “navezan” in zaupa tej znamki. Kar ni nič narobe. In spet “legice”… benti… zakaj, pa resno… zakaj? Lepo speljani profili armaturne plošče, ki se nadaljujejo v profil na vratih. Lepo! Ampak zaradi tega profila se armaturka konča v “špico”.

In ko ( ker nimaš doplačanega električnega odmika sedeža ob vstopu v avto ) se na hitro usedeš, potegneš levo nogo pod volan, pa vendar premalo hitro… in že treščiš s kolenom v tisto preklemano špico na armaturi, ki štrli ven. Ja, navadit se je treba! Do takrat pa še nekajkrat poslat žlahto v rodne organe.

Kaj pa Q7? Hja. Kupi ga nekdo, ki si ga lahko privošči. Roko na srce, če si nekdo lahko tak avto privošči, potem ga tudi ne kupi za 68 jurjev, ampak je z dodatno opremo tak avto blizu ali pa čez 100 jurjev. In nekdo, ki dela ogromno km, ki ima dober posel ali pa službo, hja… mora, po eni strani. In avto z vsemi asistenčnimi sistemi, ki jih lahko danes avto ima ( no, razen Volovega sistema za izogibanje čelnemu trku…).. je to potem res varen avto. Ni pa za pred gostilno, če mene vprašate. Ker take avtomobile tudi kradejo… saj je znamka že sama po sebi zanimiva za modele s kapucami čez glavo in dvema luknjicama za oči.IMG_20171116_125403.jpg

Skratka “kufer” v Q7 je velik. Spet pa je stvar gostilniške debate… ko dobiš lahko enako velik “kufer” tudi v cenejšem avtomobilu. Sedeži so svetovni.. sedalni del dolg k “pondeljk”. Predvidevam pa, da se da dokupit tudi kakšno masažo… majke mi.. potem pa pride do tistega, da se ata pripelje domov, pa ne gre ven iz avta, ker ga še v garaži sedež obdeluje (kva ste pa vi mislili ? :-).

Skratka, nista primerljiva. Sta pa v žlahti in to tesni žlahti. Q5 se je vozil naokoli z 2.0 TDI motorjem s 120 kW(163 KM) , 7-stopenjskim S-tronicom in quattro pogonom. Ter s porabo okrog 6,8-7,0 l/100 km (premakniti je moral 1,8 t), medtem ko se je Q7 premikal s pomočjo 3.0 TDI motorja z 200 kW(272 KM), 8 stopenjskim tiptronicom in quattro pogonom ter porabo 9 l/100 km, ker je moral premakniti kar dobri 2 t. Pa vseeno je večji brat bil bolj poskočen in agilen… ja. Je užitek, ko veš, da bo pod pritiskom na plin tudi dal nekaj od sebe. Alumiij pa tudi nekaj šteje, a ne? No, v tem primeru “odšteje” od teže.

Sta dobra! Ma, kaj dobra, odlična! Oba. Se pa vedno znova vprašam ali sta res toliko boljša, kot tudi več staneta od drugih? Ampak, saj se tudi drugje tega ne sprašujemo, a ne? In prav je tako.

Gdč. Lei na Porsche-ju pa hvala lepa za test obeh avtomobilov. To je ena zelo prijazna gospodična, pri kateri lahko naročite enega od teh lepotcev. Če verjamete ali pa ne, jih imajo toliko, da jih celo prodajajo.

Uradna stran Q5

Uradna stran Q7

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: